Rendkívüli bejelentést tett az izraeli miniszterelnök, miután likvidálták a Hezbollah vezetőjét (+videó)

Alig egy év alatt mintegy hatvanezer izraelit menekítettek ki a libanoni határ közelében lévő otthonaikból.

Történelmi fordulatról beszélt az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton közölte: Hassan Nasrallah, a Hezbollah libanoni terrorszervezet vezetőjének a likvidálása

történelmi fordulópont, amely megváltoztathatja az erőegyensúlyt a Közel-Keleten.

Ugyanakkor jelezte, készülnek az elkövetkezendő napok jelentette erőpróbára.

Ő volt A terrorista

„Nasrallah nem egy terrorista volt, ő volt A terrorista”

– rögzítette közleményében az izraeli miniszterelnök, aki a libanoni vezetőt az iráni gonosz tengelye motorjának nevezte.

„Nasrallah megölése szükséges lépés volt az általunk kitűzött célok eléréséhez, az északi országrész lakóinak otthonaikba történő biztonságos visszatéréséhez, és a térségbeli erőegyensúlynak a következő évekre történő megváltoztatásához”

– közölte Netanjahu, hozzátéve: alig egy év alatt mintegy hatvanezer izraelit menekítettek ki a libanoni határ közelében lévő otthonaikból.

Nasrallah likvidálása elősegíti a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok visszatérését is – közölte a kormányfő.

Netanjahu azzal vádolta meg a pénteken egy izraeli légicsapás által Bejrútban megölt Hezbollah-vezetőt, hogy

Izrael megsemmisítését célzó terv kidolgozója volt.

„Rendeztük a számlánkat a számtalan izraeli és számos külföldi állampolgár – közöttük amerikaiak százai és franciák tucatjai meggyilkolásának a felelősével”

– mondta televíziós nyilatkozatában a kormányfő, utalva az 1983-ban Bejrútban elkövetett merényletekre.

Készek az ellenség elleni csapások folytatására

1983-ban az ENSZ által létrehozott többnemzetiségű erőben szolgáló 241 amerikai haditengerész és 58 francia ejtőernyős halt meg két, szinte egy időben Bejrútban elkövetett merényletben. Párizs és Washington a Hezbollahot és Iránt vádolta a merényletek elkövetésével.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta:

Nasrallah likvidálása után eltökéltek az ellenség elleni csapások folytatására.

Nászir Jaszin, a libanoni kormánynak a válság koordinálásával megbízott minisztere szombaton közölte: mintegy egymillió libanoni hagyta el otthonát az izraeli támadások miatt, közöttük százezrek pénteken.

Szombaton megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálem elővárosaiban és a megszállva tartott Ciszjordániában izraeli figyelmeztető alkalmazások alapján, az izraeli hadsereg szerint a légiriadót Libanonból kilőtt lövedék okozta.

Reagált az Egyesült Államok, szárazföldi offenzívát indíthatnak Libanon ellen

A libanoni al-Dzsadíd televízió szerint izraeli légicsapás vette célba szombaton Bejrút Dahíja elővárosának Lajlaki nevű részét, a televízió úgy tudja, a támadás a bejrúti repülőtér közelében történt.

A Reuters arról írt, hogy Irán szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, miután légicsapás végzett a 64 éves Hassan Nasrallah sejkkel. Az Egyesült Államok közlése szerint

szárazföldi offenzíva is kezdődhet Libanon ellen.

Donald Trump tanácsadója szerint Izraelnek hagynia kell, hogy végleg leszámoljanak a Hezbollahhal.

„Bárki, aki tűzszünetet követel, téved. Izrael számára nincs visszaút. Most nem engedhetik meg maguknak, hogy ne fejezzék be a munkát, és ne szereljék le teljesen a rájuk irányuló fegyverarzenált. Soha többé nem lesz rá esélyük”

– hívta fel a figyelmet Jared Kushner.

Irán közleményt adott ki

Amir Szaid Iravani iráni ENSZ-nagykövetnek a 15 tagú testülethez címzett levelére azt követően került sor, hogy Izrael szombaton megölte Hassan Nasrallah sejket, a Hezbollah vezetőjét.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság határozottan tiltakozik a diplomáciai helyiségek és képviselői elleni minden olyan ellen, amely sérti a diplomáciai és konzuli helyiségek sérthetetlenségének alapelvét, és megismétli, nem tűri az ilyen agresszió megismétlődését”

– közölték.

Videó:

(reuters.com / MTI / népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Hivatalos: Meghalt a Hezbollah vezetője

Nagyon veszélyes a helyzet a Közel-Keleten: Véres háború elé néz a térség

Valódi Hírek