Nagyon veszélyes a helyzet a Közel-Keleten: Véres háború elé néz a térség

Libanon: hiába szólítottak fel fegyverszünetre, Izrael Bejrútot lövi.

Hiába a globális felhívások a tűzszünetre, Izrael még Washingtonnal is szembeszáll: a hadsereg újabb csapásokat mért a Hezbollah-ra, amelyek ismét több száz halálos áldozattal jártak Libanonban.

A regionális háború így egyre valószínűbb.

A Reuters értesülései szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a Libanoni konfliktus további kiterjedése megnehezíti a civilek hazatérését a határ mindkét oldalán – közölte az amerikai külügyminisztérium.

„A miniszter arról beszélt hogy fontos lenne, hogy megállapodjanak a 21 napos tűzszünetről az izraeli–libanoni határon”

– áll a külügyminisztérium közleményében Blinken és Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszterrel történt találkozójáról.

A amerikai külügy minisztérium azt is közölte, hogy Blinken igyekezett Izraelt arra felszólítani, hogy Gázában is tűzszünetet rendeljenek el. Valamint szorgalmazta az övezetben a humanitárius segélynyújtást is, ugyanis szinte a teljes lakosság menekülni kényszerült otthonából és éhínség fenyegeti a térséget.

Az Egyesült Államokat is világszerte egyre erősebben bírálják Izrael támogatása miatt. Az elmúlt napokban is több száz civil áldozatot követelt az ország Hezbollah ellenes harca. Arról nem is beszélve, hogy Gázai övezetben október eleje óta mintegy 41 ezer ember vesztette életét. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy részt fog venni fegyverszünetről szóló tárgyalásokon.

(reuters.com)

Valódi Hírek