Rendkívüli: Leállt a hajóforgalom a Dunán

Szlovákia területén is rendkívüli intézkedésre volt szükség, mert árad a Duna.

A Közlekedésügyi Minisztérium vasárnaptól felfüggesztette a hajóforgalmat a Dunán Szlovákiában. Erre a vízszint gyors emelkedése miatt volt szükség.

Rendkívüli helyzet a Duna mentén: leállt a hajóforgalom Szlovákia oldalán

„A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna vízszintje Pozsonynál vasárnap reggel 6 órakor megközelítette a 700 centimétert. Bősnél 402, Medvénél 576 centiméteres szinten mérték”

írta a parameter.sk.

Azt írták, hogy a hatóságok szükség esetén készen állnak a bősi vízerőmű zsilipjeinek megnyitására is. Így szabályozhatják a folyó vízszintjét és elkerülhetik az árvizeket.

Peter Molda, a Szlovák Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója elmondta:

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Duna duzzadása a Morva folyó dévényi (Devín) összefolyásánál a lehető legrövidebb ideig tartson“

– írták.

Közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget

Magyarországon is rendkívüli árhullámra lehet számítani. Az árvízvédelmi operatív törzs megalakult, lakosság, a szakemberek, a rendőrség, a honvédség, a mentőszolgálat és a politikusok is aktívan vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. Egy nagyobb víztömeg érkezésére készülnek a vízügyi szakemberek, így vasárnap estére már közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget.

A Rába és a Mura területén levonul az árhullám, mivel kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Lajta és a Duna vízgyűjtőjére több hullott, mint amire előzetesen számítottak – közölte az OVF szóvivője.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a kiadós esőt eredményező Borisz ciklonnak kiszámíthatatlanul mozog a felhőzete, ezért a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, valamint a vízszint alakulását. Hozzátette, a nagy mennyiségű víztömeg lassan Magyarországra is megérkezik, így a Duna felső szakaszán és a Lajtán is

első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Mosonmagyaróvárnál rekordot dönthet a Lajta vízállása

Jelezték, hogy a legveszélyeztetettebb terület jelenleg Mosonmagyaróvár, ahol

a Lajta vízszintje az eddig valaha mért legmagasabb vízállást is megdöntheti.

A szóvivő közölte, hogy város védelme érdekében a hét első napjaiban egy szükségtározó megnyitásáról is dönthetnek a következő 48 órában.

A szóvivő közlése szerint a Duna felső szakaszán, a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. A védekezéshez már több mint félezer vízügyes szakembert vezényeltek az érintett területekre, akik a nap 24 órájában dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelenleg még az árvíz érkezését várja, de mindent előkészítettek, így amennyiben szükséges, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség is készen áll a beavatkozásra – emelte ki.

Budapest is veszélyben

A vasárnap esti előrejelzések alapján

Budapesten a 2013-as árvízi helyzetet megközelítő vízállás várható.

Tudatta, hogy több megkeresés is érkezett hozzájuk arra vonatkozóan, hogy a lakosság miként tudna segíteni az árvízi védekezésben. Elmondta, az OVF vasárnap este közösségi oldalán is közzétette az önállóan védekező települések listáját.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek