Gyurcsány Ferenc: Sok ezer DK-s aktivistát és politikusokat mozgósítunk az árvíz elleni védekezésre (+fotó)

Jön az áradás.

Napok óta a közbeszéd legmeghatározóbb témája az egyre nagyobb a készültség a Duna áradása miatt. Megírtuk, hogy a vasárnap esti előrejelzések alapján

Magyarországra is nagy mennyiségű víztömeg érkezik.

A Duna felső szakaszán és a Lajtán is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Budapesten a 2013-as árvízi helyzetet megközelítő vízállás várható. A helyzet mindent felülír, a lakosság védelme a legfontosabb.

A Demokratikus Koalíció is mozgósítja tagjait

Ezt hétfő reggel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is nyomatékosította.

Hétfő reggel megjelent Facebook-posztjában azt írta:

„Akkor most nem taggyűlést kell tartani, a régi-új jelszó:

mindenki a gátra!

Ezekben a napokban országosan sok ezer DK-s-t: politikust, aktivistát mozgósítunk az árvíz elleni védekezésre.

Vannak akik már tegnap is kint voltak menteni a menthetőt, pakolni, zsákolni.

A nagyobb ár a következő napokban fog ideérni. Mindenhol ott leszünk országszerte, ahol segítségre lesz szükség.

Folyamatosan tájékoztatlak majd benneteket, itt az oldalamon is, hogy éppen merre vagyunk politikus társaimmal, hol tudtok csatlakozni hozzánk.

Ahogy a korábbi árvízeknél, úgy a mostaninál is ott leszek a gátakon.”

Közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az Indexetarról tájékoztatta, hogy a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. Egy nagyobb víztömeg érkezésére készülnek a vízügyi szakemberek, így vasárnap estére már közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget. A Rába és a Mura területén levonul az árhullám, mivel kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Lajta és a Duna vízgyűjtőjére több hullott, mint amire előzetesen számítottak – közölte az OVF szóvivője.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a kiadós esőt eredményező Borisz ciklonnak kiszámíthatatlanul mozog a felhőzete, ezért a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, valamint a vízszint alakulását. Hozzátette, a nagy mennyiségű víztömeg lassan Magyarországra is megérkezik, így a Duna felső szakaszán és a Lajtán is

első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Mosonmagyaróvárnál rekordot dönthet a Lajta vízállása

Jelezték, hogy a legveszélyeztetettebb terület jelenleg Mosonmagyaróvár, ahol a Lajta vízszintje az eddig valaha mért legmagasabb vízállást is megdöntheti. A szóvivő közölte, hogy város védelme érdekében a hét első napjaiban egy szükségtározó megnyitásáról is dönthetnek a következő 48 órában.

A szóvivő közlése szerint a Duna felső szakaszán, a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. A védekezéshez már több mint félezer vízügyes szakembert vezényeltek az érintett területekre, akik a nap 24 órájában dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelenleg még az árvíz érkezését várja, de mindent előkészítettek, így amennyiben szükséges, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség is készen áll a beavatkozásra – emelte ki.

Budapest is veszélyben

A vasárnap esti előrejelzések alapján

Budapesten a 2013-as árvízi helyzetet megközelítő vízállás várható.

Tudatta, hogy több megkeresés is érkezett hozzájuk arra vonatkozóan, hogy a lakosság miként tudna segíteni az árvízi védekezésben. Elmondta, az OVF vasárnap este közösségi oldalán is közzétette az önállóan védekező települések listáját.

Valódi Hírek