Csúfos lebőgés: Úgy beégették Orbán elvbarátját, hogy a poroltó sem segített volna a helyzeten (+videó)

Harris alaposan megizzasztotta Trump exelnököt.

A szeptember 10-én az USA-ban tartott – a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump között zajlott – elnökjelölti vita után nézők többsége úgy ítélte, hogy

Kamala Harris nyerte a vitát.

A republikánusok azóta nem győznek magyarázkodni.

Egy azóta készült friss közvélemény-kutatás is azt támasztja alá, hogy a vitát magabiztosan a demokrata elnökjelölt nyerte. A CNN és SSRS által készített közvélemény-kutatás szerint

a nézők 63 százaléka Kamala Harrist, míg Donald Trumpot csupán 37 százalékuk

hozta ki győztesnek.

Harris sikere abból is látszik, hogy a vita előtt még ugyanez a mérés azt mutatta, hogy a választók fele-fele arányban voksoltak arra, hogy ki lehet majd a győztes kettejük közül. Érdekesség, hogy a júniusi elnökjelölti vita eredménye ugyanez volt, csak akkor a nézők 67 százaléka Trumpot értékelte győztesnek Joe Bidennel szemben. Ő azóta visszalépett az elnökjelöltségtől, helyét átvette Kamala Harris a Trumppal folytatott küzdelemben.

Izgalmas vita volt

Az összefoglalókból az derült ki, hogy Harrisnek sikerült többször csapdába csalnia Donald Trumpot, aki abba a hibába esett, hogy

a feltett kérdés helyett a Harris által bedobott „gumicsontokra” reagált.

A republikánusok között vannak olyanok, akik szerint a vitát Trump elvesztette, de legtöbbjük azt emelte ki, hogy a moderátorok nem voltak semlegesek. Szerintük ők Harris irányába voltak elfogultak.

Trump többször is feszengett a vita során. Sokak szerint hibázott, hiszen például a migrációval kapcsolatban feltett kérdés helyett Harris kommentjeire válaszolt, többször magyarázkodott.

Bejött Harris stratégiája, hiszen felhozta, hogy Trump gyűléseinek a mérete kisebb, és sokan az unalom miatt hamarabb otthagyják azokat, valamint arról is beszélt, a világ vezetői nevettek rajta. Ezek elvonták Trump figyelmét, és az ideje magyarázkodással telt, nem a témákhoz való érdemi hozzászólással.

A demokraták örülnek az eredménynek, és számítanak rá, hogy Harris második vitája is ilyen jól sikerül majd – ha egyáltalán lesz majd rá alkalom.

Már a vita előtt megadták az irányt a választóiknak

Már a vita előtt úgy magyarázkodott Trump, hogy a moderátorok ellenségesek lesznek vele, emiatt nem is lehet korrekt vitára számítani. Zavarta, hogy a moderátorok többször

jelezték a nézőknek, amikor a republikánus elnökjelölt valótlanságokat állított,

vagy amikor azt a rendőrség által megcáfolt szóbeszédet hangoztatta.

Név nélkül nyilatkozó republikánus képviselők szerint Trump nem volt hatásos. Kiemelték, hogy Trump nem volt képes a bevált üzeneteknél és támadópontoknál maradni – összegzett a Politico.

Lindsay Graham jobboldali szenátor volt az egyetlen, aki névvel vállalta véleményét. A vita után az újságíróknak azt mondta:

„Trumpnak jobban rá kellett volna mutatnia arra, hogy az elmúlt négy évben mennyit emelkedtek az árak, hogy Trump elnöksége alatt olcsóbb volt a megélhetés, alacsonyabbak voltak a benzinárak és biztonságosabbak voltak a határok”

írta a lap.

Trump szerint ő győzött

Trump azt írta a közösségi oldalán, amikor arról írt, szerinte ez volt egyébként élete legjobb vitája.

„Azt hittem, ez volt a valaha volt legjobb vitám, főleg, hogy három az egy ellen (sic!) volt!”

– olvasható Trump Truth Social-oldalán.

Forrás: Truth Social Donald Trump

Azonban nem mindenki értékelt így. A Fox News néhány politikai elemzője szerint sem Trump nyert – igaz, legtöbbjük szerint ez Harrisről sem mondható el.

Joe Biden szerint is Harris győzött

Az egykori elnökjelölt-aspiráns Pete Buttigieg , a jelenlegi közlekedési miniszter többször is azt állította közösségi oldalán, hogy míg Trump kihívójáról vagy magáról beszél, addig Harris arról, hogy mit tenne az amerikaiakért. Szerinte emiatt Harris a vitán jól szerepelt, lenyomta Trumpot.

Joe Biden amerikai elnök is úgy értékelt, hogy nagy arányú győzelmet aratott alelnöke, Kamala Harris. A júniusi vitát nem túl előnyösen záró egykori elnökjelölt közösségi oldalán a vitát úgy értékelte: Amerika ma láthatta

„azt a vezetőt, aki mellett büszkén dolgozom három és fél éve”,

és szerinte Harris és Trump teljesítménye között óriási különbség volt az előbbi javára.

A teljes vitát – egyelőre csak angol nyelven – itt tudod visszanézni:

(ABCnews/Youtube)

Valódi Hírek