Pokoli haragra gerjedt Szijjártó: Nagyon bepipult, hogy orosz kémnek tartják (+videó)

Mindenkinek elmagyarázta, hogy „hányas a kabát” szerinte.

A Nemezeti Kártya miatt szökött fel Szijjártó Péter vérnyomása

„Nevetséges és hazug, amit a balti országok kormányai ma művelnek a magyar Nemzeti Kártya-program kiterjesztése kapcsán, ez a propaganda-cunami ráadásul eléggé termékeny táptalajra talál Brüsszelben is”

– vonyította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Hatalmas propaganda-cunamit zúdítanak?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján a Nemzeti Kártya-programmal kapcsolatos bírálatokat érintő újságírói kérdésre válaszolva „nevetséges”-nek nevezte, amit ma „a baltiak művelnek”, miután az Európai Unióban több mint egymillió orosz állampolgár tartózkodik, ebből pedig mindössze hétezer Magyarországon, ami 0,7 százalékot jelent – állította.

„Németországban pedig, ha jól emlékszem, 300 ezer. A balti országokban, akik leghangosabbak voltak nyáron, összesen 140 ezer. Hússzor annyi, mint nálunk.

És akkor a baltiak itt egy hatalmas propaganda-cunamit zúdítanak az európai liberális média segítségével ránk, hogy ez micsoda veszély”

– mondta.

Hozzátette: erről már „megvívta a vitát” az előző EU-s külügyi tanácsülésen is, ahol litván kollégája azt vetette fel, hogy drámaian megnőtt a magyar vízummal utazó fehérorosz állampolgárok száma.

Kapcsolódó: Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Mi az igazság?

Az „igazság” – magyarázta Szijjártó Péter – ezzel szemben az, hogy idén egyelőre kevesebb vízumot adott ki a minszki magyar nagykövetség, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Szijjártó Péter elismételte, hogy szerinte „nevetséges, amit művelnek”

„Eközben pedig Németország, Olaszország és Franciaország radikálisan növelte a fehéroroszoknak adott vízumok számát”

– állította.

„Tehát nevetséges, amit művelnek.

Nevetséges és hazug. Tipikus tempó a jelenlegi balti kormányoktól, úgyhogy arra kérjük őket, hogy fejezzék be ezt a fajta hazudozást. Az látszik, hogy Brüsszelben azért ez elég jó táptalajra talál, mert az Európai Bizottság önfeledten kér most be mindenfajta adatokat, és tesz fel mindenfajta kérdéseket, de

a lényeg az az, hogy amikor a valósággal szembesülnek, akkor azért már ennyire nem vidámak”

– mondta.

Szijjártó szerint minél több fegyvert vetnek be, annál több ember hal meg

Szijjártó Péter ezt követően reagált az ukrán elnök arra vonatkozó kérésére is, hogy a Nyugatról kapott fegyvereket oroszországi mélységi csapásokra is bevethessék.

Veszélyesnek és eszkalációs kockázatnak minősített minden ilyesfajta intézkedést, és azt mondta, szerinte „a fegyverek helyett a diplomáciának kellene átvennie végre a főszerepet”.

Azt is mondta, hogy Magyarország az egyetlen EU- és NATO-tag, amely soha nem szállított fegyvereket Ukrajnába, és nem is fog.

„Mi azt gondoljuk, hogy minél több fegyver jelenik meg a frontvonalon, annál hosszabb lesz a háború, minél több fegyvert vetnek be, annál több ember hal meg és annál nagyobb lesz a pusztítás”

– magyarázta el az evidenciákat a külügyminiszter. Ugyanakkor arról már nem beszélt, hogy az információk szerint a napokban éppen Fehéroroszország telepített légvédelmi egységeket az urkán határra.

Megsértődött, hogy orosz kémnek tartják

Végezetül kitért rá: „a magyar békemisszió” – mondta – folyamatos küldetés, és reményét fejezte ki, hogy „inkább előbb, mint utóbb sikerül az európai politikai vitákat is olyan irányba terelni, hogy aki a békéről merészel beszélni,

azt nem bélyegzik meg azonnal orosz kémként”.

„A miheztartás végett…”

posztolta Facebookon Szijjártó egy videó kíséretében.

(MTI korrigálva / Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

Érik a gigabalhé: Orbán embere Brüsszelben magyarázkodik a kormány kockázatos vízumötlete miatt

Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Érik a világbotrány: Nyolc ország ment neki az Orbán-kormánynak

Szijjártó Péter harcias bejelentést tett, miután kiszivárgott Orbánék veszélyes terve

Valódi Hírek