Érik a gigabalhé: Orbán embere Brüsszelben magyarázkodik a kormány kockázatos vízumötlete miatt

Bóka János a nemzeti kártya programmal összefüggésben fejtette ki véleményét.

A nemzeti kártya programmal összefüggésben politikai hisztériakeltés és a kettős mércének a legdurvább megnyilvánulása zajlik Európában – dühöngött az európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben szerdán.

Bóka János az Európai Parlamentben, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) a magyar nemzeti kártya programmal foglalkozó vitáját megelőzően nemzetközi újságíróknak azt mondta, a programot érintő korábbi szabályozás nem változott, azt sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem kifogásolták.

Közölte, a program bizonyos munkavállalással kapcsolatos könnyítéseket tartalmaz a vízumkiadással és a beutazással kapcsolatos uniós szabályoknak megfelelően. A program semmilyen nemzetbiztonsági, közbiztonsági és közrenddel kapcsolatos kockázatot nem jelent sem Magyarország, sem az Európai Unió számára – állította Bóka János.

Az Orbán-kormány nemzeti kártya programjával összefüggésben ugyanis sokan aggodalmukat fejezték ki.

Miről van szó pontosan?

Tágra nyitották a schengeni nemzetbiztonsági kaput Orbán Viktorék, júliustól úgynevezett nemzeti kártyával jöhetnek az oroszok és fehéroroszok átvilágítás nélkül, így a kémeket sem szűrik ki.

Szijjártó Péter rövidesen arról írt a közösségi oldalán, hogy a balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett „hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben” amiatt, hogy – sok más ország állampolgárai mellett – az orosz és a belarusz állampolgárok is bekerültek a nemzeti kártya programba.

Augusztus elején arról írtunk, hogy Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben felszólította magyar kollégáját, hogy haladéktalanul adjon indoklást arra vonatkozóan, miként nem fogja kinyitni az ajtót a magyar vízumrendszer könnyítése az orosz és fehérorosz kémek előtt.

Kapcsolódó: Kemény figyelmeztetést kapott Pintér Sándor az EU-tól: Ha kockázatot jelent, fellépnek Magyarországgal szemben

Észtország is aggodalmát fejezte ki a magyar kormány döntése miatt

„Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belarusz állampolgárok beutazását”

– hívta fel a figyelmet az X-en közzétett bejegyzésében Észtország külügyminisztere, Magnis Csahkna. A politikus hangsúlyozta, a magyar kormányzat lépése nem indokolt, mivel Oroszország tovább folytatja Ukrajna ellen vívott háborúját, valamint fokozza az EU elleni hibrid akciókat is.

A levelet

  • Lettország,
  • Litvánia,
  • Észtország,
  • Svédország,
  • Norvégia,
  • Dánia,
  • Finnország
  • és Izland

külügy-, belügy-, és igazságügyi miniszterei írták alá.

Kapcsolódó: Érik a világbotrány: Nyolc ország ment neki az Orbán-kormánynak

A múlt csütörtökön arról írtunk, hogy az Európai Bizottság felvilágosítást kért az Orbán-kormánytól az orosz és belarusz állampolgárok számára biztosított magyar vízumok kérdése kapcsán.

Mit mond még Bóka a nemzeti kártya programról?

Magyarország szigorú biztonsági előírásokat alkalmaz valamennyi beutazás és valamennyi külső és belső határ védelme érdekében. A magyar kormány elkötelezett mindezek folytatása mellett a jövőben is – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva közölte, nem lát közvetlen kapcsolatot a programmal kapcsolatban megfogalmazott aggályok és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között.

„Természetesen látom, hogy nemcsak ezen a területen, hanem más kérdésekben is folyamatos és rendkívül durva hangulatkeltés zajlik Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben, ez ebbe a folyamatba illeszkedik”

– vélekedett.

A miniszter felidézte, a Patrióták Európáért képviselőcsoport kezdeményezte, hogy az EP-szakbizottság szerdai vitájára a magyar kormány képviselőit is meghívják azért, hogy az Európai Parlament tagjai első kézből kapjanak „hiteles” (?) információt a magyar a programról. Az Európai Parlament ezt a kérést elutasította – tájékoztatott. Bizonyára ez nem véletlenül történt.

„Elkötelezettek vagyunk a nyílt és őszinte párbeszéd mellett, de azt a magyar kormány nélkül nem lehet folytatni. A magyar kormány részvétele nélkül ez csak politikai hisztériakeltés.

Itt az ideje, hogy ezt abbahagyjuk!”

– szirénázott Bóka János.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Dagad a Pintér-botrány: Nagyon gyanús választ küldött a miniszter a tömeges bevándorlást biztosító nemzeti „varázskártyáról”

Rétvári Bence őrjöng: Orbán embere idegrohamot kapott az EU döntése miatt

Valódi Hírek