Ódákat zengett Varga Mihály a nyugdíjemelésről, de ez nem lesz sétagalopp

A pénzügyminiszter a 2025-ös nyugdíjemelés kapcsán posztolt a Facebookra.

A jövő évi nyugdíjakról is egyeztetett a költségvetési munkacsoport a szerdai ülésén. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter számolt be a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy januárban nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj.

Mekkora lesz a nyugdíjemelés 2025-ben?

„A tavalyi 18,5%-os és az idei 6%-os nyugdíjemelés után a 2025-ös költségvetésben is biztosítjuk a januári emeléshez szükséges forrásokat, amelynek mértéke az éves várható inflációval megegyezően

3,2% körül alakulhat”

– részletezte a tárcavezető.

Arról is szót ejtett, hogy a költségvetési hiányt idén 4,5%-ra, jövőre 3,7%-ra, 2026-ra 2,9%-ra csökkentik majd.

A nyugdíjakról

December elején megjelentek a Magyar Közlönyben a 2024-es januári nyugdíjemelésre vonatkozó részletek. Akiknek 2023 végéig állapították meg az ellátását, azoknál 6 %-os emelést kellett végrehajtani január 1-jétől.

Kapcsolódó: Ez most komoly? Ekkora „nyugdíjemeléssel” szúrják ki az idősek szemét Orbánék januártól

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly októberben az öregségi nyugdíj átlagban 210 940 forint volt. Az átlagnyugdíj összegét a novemberi 3,1 %-os „emelés” 217 479 forintra növelte.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az átlagot jobban szemléltető medián öregségi nyugdíj összege 186 810 forint volt októberben. Ennek értelmében a novemberi 3,1 %-os emeléssel a mediánérték (amelynél a nyugdíjasok fele kevesebbet, a másik fele pedig többet kap kézhez a szerk.) 191 601 forintra nőhetett.

Kapcsolódó: Döbbenet: Kiderült, mennyi pénzt vett ki a nyugdíjasok zsebéből a minap az Orbán-kormány

Épp augusztusban írtunk arról, hogy bár 6 %-os nyugdíjemelés volt 2024 elején, az alapvető élelmiszerek ára jelentősen emelkedett, az inflációt minden nyugdíjas megérzi.

Az infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. Így lehetne elérni, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne csökkenjen, bármekkora is az infláció. A helyzet mégsem ilyen rózsás, mert a nyugdíjemelési eljárást vezérlő szabályok nem garantálják a vásárlóerő (a nyugdíj reálértéke) tényleges megőrzését – írta Farkas András nyugdíjszakértő.

A jelenlegi rendszerben az emelés csak az adott évi inflációtól függ, más tényező – például az országos nettó keresetek alakulása – a nyugdíjemelés mértékét nem befolyásolja. Emiatt a nyugdíjasok relatív elszegényedése minden olyan évben elkerülhetetlen, amikor az országos nettó átlagkereset növekedése nagyobb, mint az infláció.

Kapcsolódó: Mi lesz ennek a vége? Komoly baj van a nyugdíjakkal

A költségvetési hiányról

Júniusban arról írtunk, hogy az Európai Bizottság javasolta, több tagállammal, köztük Magyarországgal szemben is indítsák el a túlköltekezési (túlzottdeficit-)eljárást, mivel az ország költségvetési hiánya meghaladja az EU által megszabott határokat.

Az intézkedés az unió közös gazdasági szabályainak megsértése miatt vált szükségessé, hiszen ezek a szabályozások pontosan előírják, hogy a tagállamok államháztartási hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 %-át, államadósságuk pedig nem lépheti túl a GDP 60 %-át.

Kapcsolódó: Nagyon nagy baj közeleg: Orbánék teljesen taccsra vágták az államot, ennek az árát pedig mi fogjuk megfizetni

A kormányzat tavaly 3,9 %-ra tervezte a hiányt, azonban a tényleges adat 6,7 % lett a 2023-as évre. Idén a 2,9 %-os cél 4,5 %-ra „módosult”, amit már áprilisban majdnem elért az ország, így az év végére meglehetősen nehéz lesz tartani a tervezett hiányt.

A túlzott deficit miatti eljárás elindítása első körben nem von maga után büntetést. A tagállamoknak szeptemberben négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk, amelyben meg kell határozniuk kiadási céljaikat, befektetéseiket és reformjaikat.

(Varga Mihály/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Nyugdíjba vonulnál? Mutatjuk a legfontosabb tényezőket; ezeket érdemes fejben tartanod!

DK: Csak az azonnali, egyszeri támogatás és a negyedévenkénti nyugdíjkorrekció segíthet az időseken!

Valódi Hírek