Eddig nem verték nagydobra: Eljárást indítanak az EU-ban Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság döntése alapján indul eljárás Magyarország ellen.

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti”

– fogalmazott a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium az atv.hu megkeresésére. Az uniós intézmény azért szorgalmaz fokozott költségvetési szigort, mert a hiány nem csökkent 3 százalék alá. A Pénzügyminisztérium részletezése szerint a megnövekedett hiányt nem azonnali intézkedésekkel kell orvosolniuk, fokozatosan kell reagálniuk arra.

Kapcsolódó: Döntött az Európai Bizottság: Minden pénzt eltapsoltak Orbánék, jön az újabb eljárás Magyarország ellen

Megjegyezték, áprilisban egy-egy állami beruházást átütemeztek, így 675 milliárd forintot sikerült megspórolniuk. Varga Mihályék tájékozatatása szerint a költségvetés egyensúlya közel 1064 milliárd forinttal javult. A Magyarország ellen induló eljárás kapcsán arra is kitértek, hogy a költségvetési hiány mértéke idén 4,5 százalékos lehet, 3 százalék alá azonban csak 2026-ra sikerülhet mérsékelni ezt az értéket.

Mi történt pontosan?

Az élet fricskája, hogy éppen a magyar uniós elnökség idején az Európai Bizottság javasolja Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárás elindítását. A kormány 2013-ban még nagy csinnadrattával ünnepelte az országgal szembeni eljárás megszűnését, pedig ahhoz vajmi kevés közük volt.

A közösen elfogadott uniós feltételek szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Eközben az államadósság nem lehet több, mint a GDP 60 százaléka. E feltételek célja, hogy megakadályozzák a tagállamok túlköltekezését.

Az Eurostat által 2024. április 22-én hitelesített adatok alapján Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 2023-ban 6,7 százalék, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya pedig 73,5 százalék volt – emlékeztetett a bizottság, amely júniusban tett javaslatot az eljárás megindítására.

Kapcsolódó: Nagyon nagy baj közeleg: Orbánék teljesen taccsra vágták az államot, ennek az árát pedig mi fogjuk megfizetni

A túlzott deficit miatti eljárás elindítása első körben nem von maga után büntetést. A tagállamoknak szeptemberben négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk, amelyben meg kell határozniuk kiadási céljaikat, befektetéseiket és reformjaikat.

Kapcsolódó:

Bekövetkezett, amitől sokan tartottak: Ebbe beleremegnek a karmelita falai

Valódi Hírek