Ez már a vég kezdete? Orbán saját hivatala fordult a kormány ellen

A „Híd a munka világába” elnevezésű projekt kapcsán szólalt meg az Integritás Hatóság.

Lezárult az Integritás Hatóság vizsgálata, aszerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felelőtlen gazdálkodása, valamint az európai uniós támogatási program akkori irányító hatósága,

az Emberi Erőforrások Minisztérium hanyagsága

okozta a „Híd a munka világába” elnevezésű projekt sikertelenségét. A hatóság csütörtöki közleménye szerint a kár minimum 1,3 milliárd forint, a cehhet a magyar adófizetők állták.

Mint emlékeztettek, a projekt kapcsán 2015-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint más bűncselekmények miatt indítottak nyomozást. Azt 2022 végén eredménytelenül lezárták az eljáró hatóságok.

Kapcsolódó: Most érkezett: Lépett a NAV a költségvetési csalással gyanúsított Farkas Flórián ügyében

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott az ügyben. A projekt jelentős hiányosságait tárták fel, továbbá igazságügyi ajánlást tettek – részletezték a weboldalukon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a projektzárást követően, 2016-ban felmondta a támogatási szerződést, és 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. Utóbbi végül egyedi kormánydöntés alapján

a magyar államtól 1,3 milliárd forint speciális, vissza nem térítendő támogatást kapott,

így összesen 300 millió forintot kellett visszafizetnie.

Az Integritás Hatóság szerint a projekt nem érte el az eredetileg kitűzött célt. Az azonosított problémák, hiányosságok mélysége és természete miatt a hatóságban felmerült a gyanú, hogy az ORÖ valóban a projektre akarta-e fordítani a támogatást és ténylegesen szándékában állt-e a projektet megvalósítani.

Megjegyezték, hogy az EMMI-nek már a támogatás odaítélésekor, de legkésőbb részleges kifizetésekor észlelnie kellett volna, hogy a szervezet képességei és kapacitásai nem elengedők ilyen volumenű projekt megvalósítására.

A hatóság pontokba szedte a vizsgálat során tett főbb megállapításait. Többek között jelezték, hogy a projekt pénzügyi és szakmai tervezése nem volt kellően megalapozott, az ORÖ szakmai szervezete, annak

felkészültsége és pénzügyi helyzete nem volt alkalmas

egy ilyen magas összegű és komplex projekt lebonyolítására, továbbá a projekt ütemezése 2015 elején már jelentős elmaradásban volt.

A projektről

2017 februárjában írtunk arról. hogy feloszlatta magát az Országos Roma Önkormányzat korábban Farkas Flórián vezetése alatt álló, több mint 1,5 milliárd forintos EU-s pályázati pénz szabálytalan elköltésével gyanúsított „Híd a munka világába” nevű foglakoztatási szövetkezet.

Kapcsolódó: Ebből már nem lopnak többet: Felszámolták a „Híd a munkába” programot

Az EMMI-ről

Emlékezetes, hogy a kegyelmi botrányban vastagon érintett Balog Zoltán volt 2012 májusától az emberi erőforrások minisztere. A tárca 2022-ben szűnt meg, a poszton Kásler Miklós váltotta Balogot még 2018-ban.

Kapcsolódó:

Megvan Balog Zoltán utódja: Ő lehet az új emberminiszter

Ezek megőrültek: Balog Zoltán istentiszteletével sokkolták az évnyitóra érkezett diákokat

Rettentő haraggal sújtott le Balog Zoltán: Bosszút állt egy újabb lelkészen Orbán ped0filsegítő püspöke

Valódi Hírek