Most érkezett: Lépett a NAV a költségvetési csalással gyanúsított Farkas Flórián ügyében

Hosszú idő után döntöttek.

7 év nyomozás után bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának ügyében — számolt be róla a 24.hu.

A Farkas Flórián volt fideszes képviselőhöz köthető roma felzárkóztatási program miatt 2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanújával.

Az ORÖ-nek főként EU-s forrásból kellett volna létrehoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, ami folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetű emberek számára, elsősorban romáknak.

Ám az ORÖ több, nehezen megmagyarázható tétel mellett

  • autókra,
  • használhatatlan irodákra,
  • bútorokra
  • és egy gellérthegyi villára költötte el a megkaparintott 100 milliókat,

aminek következtében a működő irodahálózat projekt sosem valósult meg.

Az eredetileg 5 milliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program ügyében még az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálatot indított, amely során a következő megállapításokra jutottak: a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján bár bejegyzésre került, de érdemben sosem működött,

még részlegesen sem érte el a kitűzött célokat.

2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendhagyó módon elismerte, hogy visszaélések voltak a projektben, ezért felmondta az EU-s támogatási szerződést az ORÖ-vel, és visszakérték a pénzt. Az összegből 1,3 milliárd forintot a kormány fizetett, így az ORÖ-nek csak 300 milliót kellett visszafizetnie.

Több mint négy év nyomozás után jutott el odáig az ügy, hogy kihallgassanak gyanúsítottakat is.

A Transparency International korábban kikérte az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, ám a bíróság két szinten is az adatkiadást megtagadóknak adott igazat, de végül az Alkotmánybíróság kimondta: nem lehet általánosságok alapján megtagadni a Farkas Flóriánt is érintő vizsgálat anyagainak kiadását.

A lap kérdésére egyébként a NAV azt közölte, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ. A nyomozóhatóságot felügyelő Fővárosi Főügyészség árulta el végül, hogy

a nyomozás megszűnt.

Mint írták, a határozat ellen panasz egyelőre nem érkezett az ügyészségre.

(24.hu)

Valódi Hírek