Itt a vége: Elbukták a pert Orbánék, be kellett vallaniuk, amit máig titkoltak

Nem titkolózhattak tovább.

Még tavaly májusban írtuk meg, hogy pert nyert a Transparency International (TI) a 2022-es kormányátalakításig létező Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben.

Már 2021-ben közérdekűadat-igényléssel fordult a TI az EMMI-hez, „annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói gereblyéztek össze a világ minden tájáról”írta meg honlapján most a civil szervezet.

A Kúria döntése nyomán végül az ügyet az Emmitől megöröklő Belügyminisztériumnak kellett kiadnia az adatokat. A BM végül – háromszori pervesztést követően – augusztus 22-én küldte el a dokumentumokat, amelyből kiderült, hogy az összesen 300 milliárd forint értékben megvásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből egyetlen darabot sem adtak el, így bevételük sem keletkezett az el-(nem)adásból.

A DK-s Ráczné Földi Judit tavaly így foglalta össze az ügyet: a koronavírus-járványban a kormány sokszorosan túlárazott, kínai lélegeztetőgépet vásárolt egy gyanús közvetítőcégen keresztül. A Fourcardinal Tanácsadó Kft.

gépenként 17 millió forintos üzletet kötött, majd a cégből kivettek 2,8 milliárd forint osztalékot, és megszüntették;

a cég mára túl van a végelszámoláson is.

A Transparency International több pert is indított a kormánnyal szemben a Covid-járvánnyal összefüggő állami egészségügyi beszerzések hátterének felderítéséért. Ezekből derült ki az is, hogy mind az orosz Szputnyik-V-, mind a kínai Sinopharm-vakcinákkal szemben komoly fenntartásokat fogalmaztak meg a felkért szakértők.

Emellett a Szijjártó Péter vezette minisztériummal szemben is pert nyertek. A 180 milliárd forintból a GR Technologies nevű maláj cégen keresztül megvett hatezer lélegeztetőgép dokumentumait akarták megszerezni.

Ezekről a dokumentumokról azt állította a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy

2021 novemberében megsemmisítették őket.

Valódi Hírek