Dobrev Klára az EP szociáldemokrata frakcióvezetőjével egyeztetett Orbán soros elnökségéről

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a parlamenti szezon első találkozóján Iratxe García Pérezzel egyeztetett.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a parlamenti szezon első találkozóján Iratxe García Pérezzel, az EP szociáldemokrata frakcióvezetőjével egyeztetett arról, hogyan viszonyuljon az Európai Parlament Orbán Viktor soros elnökségéhez.

„A válaszunk a fotón látható. Ti mit javasolnátok?”

– jegyezte meg a közösségi oldalára feltöltött szerdai kép mellett Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció politikusa kedden arról írt a Facebookon, hogy elkezdődött az európai politikai évad, ő maga EP-képviselőként 3 helyen látja el a feladatait.

Alább idézzük Dobrev Klára bejegyzését

„Elkezdődött az európai politikai évad. Sokszor megkérdezik tőlem:

»Te akkor most kint élsz Brüsszelben?«

Nem. 😀

Az európai parlamenti képviselő három helyen dolgozik: Brüsszelben, a Parlament mindennapi munkájában, Strasbourgban, ahol a döntéshozatal és a szavazás zajlik, de a legfontosabb hely Magyarország, ahol a választóktól kaptam a felhatalmazást.

Ellentétben a jobboldali pártokkal, én nem gondolom, hogy az EP »külföld«. Nem igaz, hogy vannak a magyarok az egyik oldalon és ott kint az Unió.

Mi vagyunk az Unió, mi, magyarok is.

Minden döntés, amit meghozunk, »belföldi« döntés. Nem ellenségeink, rosszakaróink gyülekezete, hanem barátok, szövetségesek közössége.

Szeptember első EP-képviselői találkozója Budapesten volt Anna Lührmann, német államminiszterrel, aki szövetségesünk és barátunk.

(Egyébként a politika világa előtt kutatóként dolgozott, és mit ad isten a kutatási területe az autokráciák működése. Volt sok közös témánk😉)”

Orbán Viktor soros elnöksége

A múlt csütörtökön beszámoltunk arról, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei bejelentették, Budapest helyett Brüsszelben tartják nyár végi ülésüket, amelyet hagyományosan egyébként a soros elnökséget ellátó országba szoktak szervezni.

Úgy tudni, az egyeztetésekre azért nem kerülhetett sor a magyar fővárosban, mert az EU vezető diplomatái rendkívül felháborodtak Orbán Viktor „békemisszióján”, amelynek keretében a magyar nemzetvezető Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott, hogy hízelegjen diktátor példaképeinek.

Kapcsolódó: Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

A 444.hu az uniós külügyminisztereket kérdezte a helyszíncseréről. Az ír külügyminiszter, Micheál Martin szerint ez egy bölcs döntés volt. Hasonlóan vélekedett Elina Valtonen finn külügyminiszter.

„Vannak bizonyos szabályok, amelyek betartását elvárjuk az unió soros elnökétől. Magyarország jobban tenné, ha odafigyelne ezekre, fogalmazzunk így”

– jegyezte meg.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter is támogatta a döntést. Hangsúlyozta, az uniós elnökségnek védenie, javítania, támogatnia kellene a közös álláspontot ahelyett, hogy párhuzamos diplomáciát folytatna, ezzel gyengítve a közösséget.

„Azt kell mondjam, van egyfajta cinizmus a magyar vétóban. És a cinizmusnak nincs helye az uniónkban, amelynek a következetesség és a szolidaritás is alapértéke”

– fogalmazott.

Antonio Tajani saját bevallása szerint Josep Borrell döntése ellen volt. Az olasz külügyminiszter szerint az elnökség Magyarországé, nem pedig egy párté hazánkban.

Nem finomkodtak

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter úgy nyilatkozott, a döntés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Európa országai nem értenek egyet a magyar politikával, valamint azzal, ahogy hazánk az elnökségi címét kezeli. Orbánék „békepártinak” nevezik magukat, ám ezzel nem ért egyet a litván külügyminiszter, aki szerint a magyar kormány az elszigetelődést választotta, amit tesz, az nem népszerű, nem lesz soha a „mainstream” (fő irányvonal – a szerk.) része.

„És azt is elmondhatom, hogy sok európai ország arra vár, hogy bizonyos egyének uralma véget érjen”

– fűzte hozzá.

Kapcsolódó: Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, teljesen egyetértenek azokkal a kritikákkal, amelyek Orbán Viktor „békemisszióját” érték.

„Amikor odament, kizárólag Magyarország miniszterelnökeként volt ott, nem az elnökség sapkájával a fején. Amit mondott, amiket tett, az a magyar kormány felelőssége, és semmi köze az uniós elnökséghez”

– hangsúlyozta.

Josep Borrell, az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön bejelentette, dolgoznak azon, hogyan kerülhetnék ki az Ukrajnának fegyvereket szállító tagállamoknak járó pénzügyi visszatérítések magyar blokkolását.

Kapcsolódó: Izzik a levegő Brüsszelben: Egymás után kapja a sallerokat a Putyinnal cimboráló Orbán (+videó)

Ursula von der Leyen is üzent a magyar kormányfőnek

Prágában egyeztetett pénteken több közép-kelet-európai ország vezetője. A GLOBSEC regionális biztonságpolitikai konferencián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője is felszólalt, és bár nevet nem említett, de nyilvánvalóan Orbán Viktornak is üzent. Mint mondta, egyesek az orosz-ukrán háború kapcsán nem a megszállót, hanem a megszállott felet hibáztatják.

„Ezért azt akarom kérdezni tőlük: hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért? Hibáztatták valaha a cseheket a szovjet elnyomásért 1968-ban?”

– fogalmazott.

(Kiemelt képünk forrása Dobrev Klára Facebook-bejegyzése)

Kapcsolódó:

Itt már a poroltó sem segít: Perzselő kritikát kapott von der Leyentől a Putyin-ügynök Orbán (+videó)

Forró a talaj Orbán alatt: Perzselő kritikát kapott a magyar miniszterelnök

Torkig van: A dán miniszterelnök páros lábbal szállt bele Orbánba

Valódi Hírek