Torkig van: A dán miniszterelnök páros lábbal szállt bele Orbánba

Mette Frederiksen szerint az EU nem megosztott, mindössze Orbán áll szemben mindenkivel.

A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen szombat délelőtt Prágában, a Globsec regionális biztonságpolitikai konferencián beszélt az Európai Unióról, Orbán Viktorról is kifejtette a véleményét

A transzatlanti díj átvételét követően beszélt

Európában még mindig úgy gondolkodunk, mintha békeidő lenne, pedig háború dúl a szomszédban. Az orosz–ukrán háborúban Európa számára nincs alternatívája annak, hogy Ukrajna nyerjen – mondta el Frederiksen.

A dán miniszterelnök péntek este vette át a cseh és szlovák transzatlanti díjat.

Frederiksen arról is beszélt, hogy ideje lenne a nézőpontváltásnak: eddig főleg arról beszéltek, hogy nem engedheti meg magának Európa, hogy Ukrajna elveszítse a háborút. Ehelyett azonban arra kéne koncentrálni, hogy mi kell ahhoz, hogy meg is nyerje azt.

A dán kormányfő az egyes nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokkal sem ért egyet. Úgy véli, hogy a nemzetközi törvények betartásán túl nem lenne szabad kikötni, mit mire használhatnak az ukránok, és mire nem. Mint mondta:

Dánia is korlátozások nélkül bocsátott F-16-os vadászgépeket Ukrajna rendelkezésére.

Minden segítséget meg kell adni a megtámadott Ukrajnának

Frederiksen szociáldemokrataként megérti, hogy az embereket a mindennapjaik szempontjából fontos dolgok érdeklik. Olyanok, mint az árak, a lakhatás vagy az iskolák helyzete. Európának azonban úgy kell fenntartania az erős jóléti államokat, hogy közben minden segítséget megad Ukrajnának is.

Az ukrán győzelemnek ugyanis szerinte nincs reális alternatívája.

Vannak emberek, akik két és fél éve azt mondják, hogy adjuk oda Oroszországnak, amit akar Ukrajnából. „Aztán mi lesz?” – tette fel a kérdést a dán miniszterelnök. Szerinte nem valószínű, hogy Moszkva megköszönné, és visszatérne minden a régi kerékvágásba.

A politikus úgy véli, az orosz hadsereg inkább újra megindulna, vagy Ukrajna további részei felé, vagy akár egy NATO-tagállam irányába.

„Ha Oroszország nyer, akkor mindannyian veszítünk. Európa és a világ is”

– tette hozzá.

Orbán tesz keresztbe az Európai Uniónak

„Az EU soha nem volt olyan erős, mint most”

– fogalmazott.

Erősebb, mint a koronavírus-járvány, az infláció vagy a háború kitörése előtt volt. Megerősödött a NATO is, melyhez Finnország és Svédország is csatlakozott az Ukrajna elleni háború kitörése után. Az Európai Unió ebben az időszakban is együtt tudott maradni. Vannak ugyan vitáik, de eddig kezelni tudták ezeket.

„Ha 12 állam lenne szemben 15-tel, az nagyon komoly probléma lenne mindannyiunk számára. De ez nem 15 a 12 ellen.

Hanem 26 egy ellen. Vagy 1 Európa többi részével szemben”

– mondta a politikus.

Frederiksen nem nevezte meg Magyarországot, sem Orbán Viktort ám a résztvevőknek így is világos volt, hogy kire gondolhatott.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek