Dagad a Pintér-botrány: Nagyon gyanús választ küldött a miniszter a tömeges bevándorlást biztosító nemzeti „varázskártyáról”

Nyilvánosságra került a válaszlevél, amit Pintér Sándor nevével küldött a kormány válaszul az Európai Bizottságnak a nemzeti kártya program kapcsán.

Az Európai Bizottság belügyi biztosa Ylva Johansson ugyanis augusztus elsején levelet küldött a kormánynak kérdéseivel, hogy miért terjesztették ki a nemzeti kártya programot belaruszok és oroszok számára is.

A válaszban hosszan magyarázkodik a kormány.

Az EU aggódik a program miatt

A belügyi biztos levelében világossá tette, hogy aggódnak a program kiterjesztése miatt, hiszen az orosz és belarusz állampolgárok biztonsági kockázatot jelenthetnek a schengeni övezet tagállamaira.

Pintér Sándor szerint nincs ok az aggodalomra. Az Indexhez eljutott levelében azt írta:

„Magyarország részéről a Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén ugyanazon migrációs és biztonsági szűrésekre kerül sor, mint más tartózkodási engedélyek esetében. A Nemzeti Kártya kiállítása a vonatkozó európai uniós előírások figyelembevételével és a felmerülhető biztonsági kockázatok megfelelő mérlegelésével történik”

Azt állítja, hogy működnek az ellenőrzések

Szerinte arra, hogy orosz és belarusz állampolgárok is jöhessenek a program révén, munkaerőpiaci és versenyképességi szempontok miatt van szükség. Szerinte a változás nem érinti esetükben a eddigi nemzetbiztonsági átvilágításukat

a jövőben is ugyanazon migrációs és biztonsági ellenőrzésekre kerül sor, mint más tartózkodásiengedély-kérések esetén

– írta meg a portál.

Azzal is próbálta érveit alátámasztani, hogy jelezte, az EU-n belül élő belaruszok és oroszok mindössze egy százaléka él Magyarországon. Ennél szerinte jóval többen élnek Németországban, Olaszországban, Csehországban és Lengyelországban is.

Így szerinte nincs nagyobb biztonsági kockázat az érintett állampolgárok számát tekintve sem mint más EU-s tagállamokban.

Két évre jöhetnek az oroszok és később is maradhatnak

Pintér azt állítja, hogy ellenőrzik, hogy az érintett állampolgárok esetében

„a beutazásuk és tartózkodásuk ne veszélyeztesse Magyarország közrendjét, közbiztonságát, nemzetbiztonságát vagy közegészségügyi érdekét”

– írta a lap.

Az úgynevezett „ellenőrzést” az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) végzi a rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal együttműködésben.

Itt érdemes megjegyezni, hogy

az AH immáron Rogán Antal fennhatósága alatt működik,

aki a korábbi letelepedési kötvényprogram kiötlője.

„Egy orosz adócsaló is tudott letelepedési államkötvényt vásárolni, miután egy Karib-tengeri szigeten szerzett hatósági bizonyítvánnyal tisztának tüntette fel a múltját. Rogán Antal kabinetminiszternek informális kapcsolata lehet az egyik kötvényforgalmazó cég tulajdonosával”

írta az Economix.

Ilyen volt a program első hónapja

Pintér levelében azt állítja, összesen 33 kérelmet nyújtottak be az első hónapban.

„33 kérvényezőből 27 orosz, 6 belarusz, közülük öt orosz és két belarusz állampolgár kapta meg az engedélyt, míg a többi kérvény elbírálása folyamatban van”

– idézte a lap a belügyminisztert.

Orbánék még több bűnözőnek adhatnak tartózkodási engedélyt

Beszámoltunk arról, hogy családostul, átvilágítás nélkül jöhetnek az orosz és belarusz „vendégmunkások” Magyarországra.

Tágra nyitották a schengeni nemzetbiztonsági kaput Orbán Viktorék, júliustól

úgynevezett Nemzeti Kártyával jöhetnek az oroszok és fehéroroszok, átvilágítás nélkül,

így a kémeket sem szűrik ki, ahogy a bűnözőket sem.

Korábban a magyar sajtó a letelepedési kötvényprogram idején sok letelepedést kapott orosz állampolgár kilétére derített fényt:

  • Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés főnökének családtagjai,
  • Vlagyimir Blockij, az orosz törvényhozás alsóházának tagja, és családtagjai,
  • Iliaz Muszlimov, az orosz parlament korábbi képviselője,
  • Alekszej Jankevics, a Gazprom egy leányvállalatának igazgatója,
  • Andrej Kalmikov, az orosz Aeroflot légitársaság egyik leányvállalatának vezetője is.

Olaszországban lefoglalták egy magyar állampolgárságú oligarcha vagyonát

Júliusban az ukrán korrupcióellenes különleges ügyészség kérésére Olaszországban 41 millió euró (több mint 16 milliárd forint) összértékben lefoglalták egy korrupcióval vádolt orosz „üzletember”, Alekszij Fedoricsev vagyonát.

Magyar állampolgárságot is kapott Orbánéktól a korrupt oligarcha

A vagyonelkobzás többek között egy 12. századi toszkánai kastélyt is érintett.

A magyar és uruguayi állampolgárságú, állandó lakhellyel Monacóban rendelkező, de Firenzében is gyakran tartózkodó 68 éves mágnás elleni intézkedést a firenzei ügyészség jelentette be kedden reggel. Hozzátették, hogy a főként műtrágya és nyersanyagok kereskedelmével foglalkozó „üzletember” ellen Ukrajnában

korrupció, csalás és pénzmosás gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a korábbi letelepedési program esetén olyan „jól” működött a nemzetbiztonsági ellenőrzés, hogy korábban a letelepedési kötvényekkel kaphatott magyarországi tartózkodási engedélyt Atiya Khouri, az Aszad-rezsim pénzembere is.

Miért aggódnak mégis az EU-ban?

Megírtuk, Orbán Viktorék „szuverén” kormánya az úgynevezett nemzeti kártya segítségével teszi lehetővé az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező bevándorlók számára, hogy – „jobb esetben” – munkát vállaljanak és letelepedjenek Magyarországon. Így Orbánék „jó” migránsai

határellenőrzés nélkül juthatnak a schengeni övezetbe.

A magyar kormány döntésének „hála”, nekik már

  • nem kell benyújtaniuk a munkaerőről szóló igazolást,
  • rájuk nem vonatkozik az éves kvóta sem,
  • ráadásul a magyar kormány meglepő módon még a családegyesítést is lehetővé tette számukra (!).

Így pedig vélhetően majd hosszabb időt is szeretnének Magyarországon eltölteni, esetleg a végleges letelepedés mellett is döntenek. Mindez kizárólag rajtuk múlik.

Megjegyezzük, Szijjártó értelmezhető és megnyugtató indoklást nem adott az üggyel kapcsolatban, csupán

az eddigi kormányzati narratíva alapján hazugsággal vádolta meg „a háborúpártiságtól elvakult észak-európai és balti kollégáit”.

Az Európai Bizottság figyelmeztette a magyar kormányt

Mint megírtuk, hogy Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben felszólítja magyar kollégáját, hogy haladéktalanul adjon indoklást arra vonatkozóan, hogy

miként nem fogja kinyitni az ajtót a magyar vízumrendszer könnyítése az orosz és fehérorosz kémek előtt.

Johansson közölte: amennyiben a magyar kormány nem ad válaszokat, valamint a magyar vízumrendszer súlyos kockázatot jelent, lépéseket fognak tenni az ügyben.

Észtország is aggodalmát fejezte ki a magyar kormány döntése miatt

„Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belarusz állampolgárok beutazását”

– hívta fel a figyelmet az X-en közzétett pénteki bejegyzésében Észtország külügyminisztere, Magnis Csahkna.

Az észt külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormányzat lépése nem indokolt, mivel Oroszország tovább folytatja Ukrajna ellen vívott háborúját, valamint fokozza az EU elleni hibrid akciókat is.

A levelet

  • Lettország,
  • Litvánia,
  • Észtország,
  • Svédország,
  • Norvégia,
  • Dánia,
  • Finnország
  • és Izland kül- és belügyminiszterei, valamint igazságügyi miniszterei írták alá.

Reagált Szijjártó, miután kitört a nemzetközi botrány Orbánék bevándorlói miatt

Az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a nemzeti kártya programba

„semmifajta biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából”,

mert a Magyarországra történő belépéshez és az itt tartózkodáshoz „továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük” – állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap reggel.

„Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy az észak-európai és balti kollégáink tovább folytatják »hazugsághadjáratukat« Magyarországgal szemben”

– vélekedett a tárcavezető, megjegyezve: szerinte „nem szokatlan ez persze háborúpárti politikusok részéről, de a tények ilyen mértékű figyelmen kívül hagyása mégis riasztó” – jelentette ki.

Valódi Hírek