Megszólalt az államtitkár az iskolai telefonhasználatról, de akad itt több méretes bökkenő (+videó)

Az iskola falai között a telefonhasználat immár nem megengedett, ám egy illetékes államtitkár szerint vannak kivételes helyzetek.

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában hétfőn.

Varga-Bajusz Veronika annak kapcsán, hogy az idei tanévkezdés egyik fő témája a mobiltelefon-használat volt, a műsorban azt mondta: a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését

felmérések előzték meg (?),

ezek pedig azt mutatták, hogy

mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek (?) az intézkedésekkel.

Ez már csak azért is érdekes, mert az intézkedés, valamint az azzal összefüggő menesztés országos felháborodást váltott ki, napok óta demonstrációktól,

az érintettek kritikus hangvételű beszámolóitól hangosak a hírek.

Kapcsolódó: Betelt a pohár: Tüntetnek a Belügyminisztérium előtt Pintérék mocskos húzása ellen (+videó)

Oktatási célra továbbra is engedélyezett az iskola falai között a telefonhasználat

Varga-Bajusz Veronika szerint a kormányrendelet nem csak egy világszerte aktuális helyzetre reflektál, hanem korábbi gyakorlatokat szabályoz le. Sok magyarországi iskolában ugyanis már korábban kezelték a rendelethez hasonló módon a mobiltelefonok használatával kapcsolatos problémákat – mondta.

Az államtitkár ezzel együtt kijelentette, a rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást. Oktatási céllal továbbra is lehet, bizonyos képzések esetében támogatott mobiltelefonokat használni az iskolákban. A szakképzésben például komoly hangsúlyt kap a digitalizáció. Immár több mint 700 digitális tananyag áll a diákok rendelkezésére – fejtette ki.

A közoktatásban dolgozó pedagógusok utánpótlásáról is szót ejtett. A korábbiaknál jóval többen választották a pedagóguspályát az utóbbi időszakban, ami annak is köszönhető, hogy a kormányzat jelentős mértékű béremelési programot indított meg a tanári pályán – vélekedett.

Kapcsolódó: Lépett a „békepárti” kormány: Katonákat vezényelnek az iskolákba Pintérék, ők lesznek az új tanárok

Mondandója ismét hagy kivetnivalót maga után, júliusban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy a tanévzárást követően mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok, a pedagógushiány hatalmas méreteket öltött.

A Demokratikus Koalíció is hangsúlyozta, hogy ideje európai szintű béreket biztosítani a pedagógusoknak, így lehet a pályát a fiatalok számára vonzóvá tenni, továbbá a már ott dolgozók is tisztességes fizetéseket érdemelnek.

„Szociáldemokrata pártként ezért szorgalmazzuk már régóta a pedagógusbérek minimum 50 százalékos emelését, a pedagógusok munkaterheinek csökkentését és a tanári pálya nagyobb megbecsülését”

– hangsúlyozta a DK szóvivője, Barkóczi Balázs.

Varga-Bajusz Veronika az iskolában való telefonhasználatról is beszélt a műsorban

(Hír TV/YouTube/MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Egyre aggasztóbb a helyzet: Egymás után mondanak fel a pedagógusok az isaszegi iskolában is

Óriási botrány: A kormány törölte a nyilvántartásból Iványi Gáborék szegedi iskoláját is

Lesújtó hírt kaptak a kirúgott karinthys pedagógusok: Egészen megdöbbentő a bíróság döntése

Valódi Hírek