Titokban jelent meg az éjjeli kormányhatározat: Durván meglékelte a költségvetést az Orbán-kormány

50 milliárdot pakoltak ki az éjjel Orbánék a vésztartalékból.

Itt az újabb kormányhatározat: kipakolták Orbánék a költségvetés tartalékát

A csütörtök esti friss Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, miszerint Orbán Viktor kormánya mintegy 50 milliárd forinttal meglékeli az idei költségvetés általános tartalékát. Az összeg több mint felét a Beruházási Alap kapja.

50 milliárd közpénzt markolnak fel a büdzséből

Az átcsoportosításra vonatkozó kormányhatározat értelmében

Orbánék 50 milliárd forintot vonnak el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból – vagyis az általános tartalékból.

Rogán Antal és Lázár János is nagyot kaszáltak

Mindezt az alábbi célok „támogatása” érdekében teszik:

  • 28,9 milliárd forint jut a Beruházási Alap egyéb felhalmozási célú kiadások sorának,
  • de 4,97 milliárd forintot is ad a kormány a Rogán Antal alá tartozó Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati „infokommunikációs szolgáltatások” fedezetére – vagyis újbóli megfigyeléseket tervezhetnek az állampolgárok ellen.

Romokban van a magyar költségvetés

A különös kormányhatározattal kapcsolatban a Portfolio arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány az idei költségvetés tragikus állapota ellenére sem gondolja úgy, hogy az általános tartalékot nem kellene elköltenie. Tehát nem tervezik a döntéshozók, hogy ezzel is javítsák az idei büdzsé mérlegét – mutattak rá.

Mint írták, az tény, hogy az 50 milliárd forintos összeg nem tekinthető kimondottan jelentősnek egy állam költségvetése szempontjából, ugyanakkor a költségvetés idei helyzete tükrében, minden kis tétel jól jönne a kormánynak, ha elsődleges célja lenne a költségvetés egyenlegének javítása. Ám vélelmezhető, nem ez az elsődleges célja Orbán Viktorék bandájának.

További részleteket nem árultak el

A lap arra is rámutatott, hogy kifejezetten érdekes, hogy milyen célokra költ a költségvetés jelenlegi állapotában a kormány. A legtöbbet a Beruházási Alap kapja, amely egy gyűjtő kiadási tételként értelmezhető, amelyhez több állami beruházási cél kapcsolható. Az nem ismert, hogy a mostani kormányhatározat mely beruházásokra terjed ki, ugyanis erre vonatkozóan

semmilyen részletet nem közöltek.

Korábban lefújták a beruházásokat

Az állami beruházásokra való plusz költés azért is meglepő, mert másfél hónappal ezelőtt hirdette ki a kormány az idei 675 milliárd forintos összértékű beruházások elhalasztásának részleteit. Az akkori júliusi döntésében még 160 milliárd forinttal megcsapolták a Beruházási Alap előirányzatát, ezért is rendkívül furcsa, hogy ezek után most „visszacsorgatnak” egy bizonyos keretösszeget.

A kormányzat által lefújt beruházások ügye a csütörtöki kormányinfón is téma volt, ahol Gulyás Gergely miniszter tudatta: a gazdasági „növekedés” idén 2 százalék körül lesz a jóslata szerint. A beruházások leállításáról azt mondta: idén is indulnak beruházások, jövőre is lesznek.

„Érdemi változást nem tervezünk a beruházás-stopban. Az állami beruházások aránya így sem alacsony”

– magyarázta Gulyás.

Kapcsolódó:

Irodaház-mutyi: Átlátszó magyarázkodásba kezdtek Nagy Mártonék, ezért tömték ki rengeteg pénzzel Tiborcz Istvánt (+videó)

Gigantikus vihar dúl a kórházak adósságai körül: Megszólalt Gulyás Gergely (+videó)

Lázár Jánosék beindultak: Csomagolhat a lakosság, súlyos lépéseket tesz a minisztérium

Súlyos árat fizetett több család az Orbán-kormány ámokfutása miatt: Könnyfakasztó részleteket osztottak meg az érintettek

Valódi Hírek