Irodaház-mutyi: Átlátszó magyarázkodásba kezdtek Nagy Mártonék, ezért tömték ki rengeteg pénzzel Tiborcz Istvánt (+videó)

A Nemzetgazdasági Minisztérium megmagyarázta, miért vettek irodaházakat 40 százalékos túlárazással Tiborcz Istvánéktól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint ők minden esetben betartották a felelős gazdálkodás alaptörvényi és törvényi kritériumait, így az állam a piaci árakhoz képest kedvezőbb áron (?) jut a 21. századi igényeknek megfelelő, modern irodakomplexumokhoz.

Beszámoltunk arról, hogy május végén eldőlt: a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait Tiborcz Istvánéktól. A Városliget mellett felhúzott hatalmas épületeket a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományával töltik fel.

Az állam teljes egészében megvásárolja a Garancsi István-féle Market Építő Zrt. és a Tiborcz Istvánhoz köthető Főnix Magántőkealap cége által épített két hatalmas irodaházat az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca között.

A Demokratikus Koalíció feljelentést tesz

Az üggyel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán jelentette be:

a Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz.

A DK elnöke kiemelte, hogy abból az összegből, amennyiért most az Orbán-kormány irodákat vásárol, 15 ezer lakást lehetne megépíteni.

Durván túlárazott irodaházakkal seftelnek Orbánék

Megírtuk, hogy

a piaci árnál akár 40 százalékkal is drágábban vehetett irodaházakat

a magyar állam a többek között Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti köröktől, mintegy 150 milliárdos kárt okozva a lakosságnak – hívta fel a figyelmet riportjában az RTL Híradó.

Az állam kiugróan magas,

kb. 580 milliárd forintos összegért megvásárolta

a Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat. Az irodaházak egy része Zuglóban, a Dürer Parkban található, a másik része a Kopaszi-gátnál.

Az ingatlanok piaci értékét a Válasz Online becsültette fel szakértőkkel, miután a Transparency International Magyarország kiperelte a vonatkozó dokumentumokat, amelyekből ismertté vált a pontos vételár is.

Így magyarázkodik a kormány

Szerintük a Magyar Állam a piaci árakhoz képest kedvezőbb áron jut a 21. századi igényeknek megfelelő, modern irodakomplexumokhoz. Azt állítják, minden esetben betartják a felelős gazdálkodás alaptörvényi és törvényi kritériumait is – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a Dürer Irodaház, a Zugló Városközpont Irodaház, valamint a Budapart Irodaház esetében az átlagos négyzetméterár nettó 1 785 878 forint. Arra hivatkoznak, hogy vásárlás előtt áttekintették a budapesti irodapiacot az ár, elhelyezkedés és a zöld, energiahatékonysági szempontok szerint.

Szerintük ez jó ár

Kiemelték, hogy ez már önmagában nézve is kifejezetten előnyös árnak minősül a fővárosi piacon. Ugyanakkor a három irodakomplexum az alapvető irodai műszaki felszereltséghez képest jelentős többlettartalommal rendelkezik ahhoz, hogy az állami feladatokra vonatkozó szigorú biztonsági és üzemeltetési előírásokat képes legyen kielégíteni.

Ez többek közt magasabb fokú és különleges biztonságtechnikai felszereltséget és IT rendszereket vagy például a titkos ügyiratok kezeléséhez alkalmas infrastruktúrát jelent.

Csak azért okoznak az embereknek 150 milliós kárt, hogy olcsóbb legyen az állam működése

A kormány célja az új irodakomplexumok megvásárlásával, hogy hatékonyabb működést és olcsóbb fenntartási költségeket érjen el, mivel a most használt épületek többségében szerkezetileg és gépészetileg is elavultak. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanoknál állandó a felújítási kényszer, amely tovább drágítja az állam működését.

Az ingatlanokban mintegy 30 állami, a kormány irányítása alatt álló szervezetet és állami tulajdonú gazdasági társaságot helyeznek majd el, az érintett szervezeti létszám közel 20 ezer.

Vajon ilyen előzményekkel mi lesz az értékes belvárosi ingatlanok sorsa?

Ennek következtében

jelentős ingatlanállomány szabadul fel Budapest belvárosában,

amely egyrészt oldja a túlzott központi kerületi kormányzati koncentrációt, továbbá kiváló hasznosítási lehetőségekkel rendelkezik, ami szintén javítja a projekt megtérülését – hangsúlyozta közleményében az NGM.

Az összefoglalót itt nézheted meg:

(MTI korrigálva/RTL/Nyugati Fény)

Valódi Hírek