Dagad a botrány: Minden piszkos stikli kiderült Mészáros Lőrinc „bomba üzletéről”

Egy használt Opel Astra áráért vásárolta be magát Mészáros Lőrinc egy 14,02 milliárd forintra becsült cégbe.

Lehullt a lepel: „Bomba üzletet” kötött Mészáros

Mondhatni, áron alul vásárolt részesedést Mészáros Lőrinc cégcsoportja a tévécsatornák reklámfelületeit értékesítő Atmediában, illetve egy azt tulajdonló másik vállalatban 2023 végén. A g7.hu cikke szerint az egyik társaságért a tényleges érték háromezred részét fizették csak ki, de a másik vállalatnál is alig

600 millió forintot adtak a később 4,6 milliárdra becsült tulajdonrészért (!).

Emlékeztettek, a Mészáros-csoporthoz köthető STATUS MPE Magántőkealap még tavaly októberben jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy „közvetetten egyedüli irányítást szerez a Visus Invest Vagyonkezelő Kft. és az általa irányított Atmedia Kft. és leányvállalatai felett”.

A reklámpiacon is megvetette a lábát a felcsúti nagyvállalkozó

A felvásárlásra vonatkozó bejelentés fontos hírként értékelhető, ugyanis az Atmedia kulcsfontosságú szereplő a hazai reklámpiacon, különösen a televíziós szegmensben.

A cég egy úgynevezett sales house, amely a vele szerződött médiumok – általában tévécsatornák – hirdetéseit kezeli. Ezek a cégek átadják reklámfelületeiket az Atmediának, amely ezt követően hirdetőket keres ezekre a felületekre. A médiavállalkozások számára ez azért előnyös, mert a hirdetésszervezés egy speciális szaktudást igénylő terület, és nagyobb csomagban kínálva a reklámfelületek magasabb áron és jobb eséllyel kelnek el – részletezték.

Az Atmedia a televíziós piacon egyértelműen a legnagyobb szereplő Magyarországon, közel ötven csatornával áll kapcsolatban. Többek között ők értékesítik a TV2-csoport, a „közmédia”, a Hír TV és az ATV hirdetési felületeit is. A vállalat éves árbevétele hosszú ideje

meghaladja a 40 milliárd forintot, míg nyeresége évente 1-1,5 milliárd forint között mozog.

Az Atmedia Kft. pénzügyi mutatói / Forrás: g7.hu

A GVH titkolózott Mészárosék bulijáról

Egészen figyelemre méltó fejlemény volt, amikor a Mészáros egyedüli tulajdonossá vált, annak ellenére, hogy a felcsúti milliárdos valójában nem ekkor tűnt fel az Atmedia körül. Az üzletember már korábban is közvetett tulajdonosa volt a cégnek, ám akkor még „csak” kisebbségi részesedéssel rendelkezett. Mint írták, a Status MPE Magántőkealap az Atmedia durván kétharmadát birtokló cég (ez a Visus Invest) negyedét tartotta kezében.

A tranzakció valójában két felvásárlásból állt: a Mészáros-csoport egy újonnan alapított vállalkozása megvásárolta az Atmedia fennmaradó egyharmadát, valamint az Atmedia kétharmadát birtokló cég 49,5 százalékát. Az ügylet lebonyolítása azonban nem volt teljesen zökkenőmentes: bár a versenyhivatal egy héten belül jóváhagyta az összeolvadást,

az erről szóló döntést a megszokottól eltérően hónapokig nem tették közzé.

A késlekedést a GVH a lap kérdésére korábban „belső adminisztratív okokkal” indokolta.

Mondhatjuk, „jó boltot” csinált Orbán haverja

Az üzlet lényege azonban változatlan maradt: a tranzakciók 2023 novemberében lezárultak, mindkét vállalati részesedés a Mészáros-csoport kifejezetten erre a célra létrehozott cégéhez került. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, ami egy ilyen jellegű üzletnél megszokott, hiszen az ilyen részletek gyakran üzleti titoknak számítanak – jelezték.

Ugyanakkor nem sikerült teljesen titokban tartani ezen részleteket, mert néhány információ a vevő vállalat 2023-as beszámolójába is bekerült. Ezek alapján pedig úgy tűnik, hogy

Mészáros Lőrinc rendkívül kedvező áron vásárolt.

Mi történik? Mészáros 1,6 millió forintért vette meg a 14 milliárdot érő cég tulajdonrészét

A vállalat kiegészítő melléklete szerint az Atmedia körülbelül egyharmadának „beszerzési értéke” 600 millió forint volt, míg az Atmedia további kétharmadát birtokló cég 49,5 százalékos részesedéséért (ami lényegében az Atmedia egy újabb egyharmadát jelenti)

mindössze 1,6 millió forintot fizettek (!).

Megjegyezték, már az előbbi összeg is rendkívül alacsonynak tűnik, de 1,6 millió forint egy olyan cég harmadáért, amelynek éves nyeresége 1-1,5 milliárd forint, TELJESEN IRREÁLIS.

Azt írták, a megelőző öt év átlagos nyeresége és a hasonló cégek korábbi árazása alapján becslésük szerint az Atmedia piaci értéke az üzlet megkötésekor körülbelül 14 milliárd forint volt. A lap számításai pedig megerősítette, hogy a Mészáros-csoport is szinte pontosan ugyanerre az értékre jutott.

1,6 milliót fizetett Mészáros a piaci értéken 14 millárd forintot érő cégért / Forrás: g7.hu

A felvásárlás után az új cég könyvelésében átértékelték a megszerzett részesedéseket, így azok már nem a beszerzési áron, hanem 4,6 és 4,7 milliárd forintos értéken szerepelnek. Ez

a teljes Atmedia értékét pontosan 14,02 milliárd forintra becsüli.

Tehát:

  • a Mészáros-csoport alig több mint 600 millió forintért vásárolta meg egy olyan cég kétharmadát, amelyet saját számításaik szerint is 14 milliárd forintot ér,
  • valamint 1,6 millió forintot fizettek egy olyan üzletrészért, amelyet saját becslésük szerint is 4,7 milliárd forintra értékeltek.

Mészárosék ügyleteit az alábbi példán keresztül érzékeltették: 1,6 millió forint még egy használt Opel Astra árát sem fedezi a használtautó.hu legfrissebb statisztikái szerint. A legutóbbi nettó átlagkeresetet figyelembe véve pedig ez az összeg mindössze három és fél hónap alatt megkereshető.

A különös tranzakciók ügyében keresték a Mészáros-csoportot, de nem óhajtottak válaszolni.

Kapcsolódó:

Akcióba lépett a Mészáros-klán a Gellért-hegyen: Csúcstámadásban a NER

Borul a bili: Közpénzmilliárdokkal tömi ki Rogánék és Mészárosék feneketlen zsebeit a válságban lévő állami cég

Igazságtalanság: Míg mi egyre rosszabbul élünk, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc mesés vagyonra tesz szert

Mészáros Lőrinc titkolózni próbált, de kibukott: Furcsa dolgot művelt a cégeivel a leggazdagabb magyar

Valódi Hírek