Tudják még fokozni Pintérék: Egy sor magyar iskola igazgató nélkül maradt

Több hazai iskola igazgató nélkül maradt, miután Pintér Sándor tárcája visszautasított egy sor pályázatot.

Több oktatási intézmény is igazgató nélkül maradt a tanévkezdésre. A Belügyminisztérium ugyanis több igazgatói pályázatot visszautasított, némelyet indoklás nélkül. Pedig az érintetteket szülők, diákok sora támogatja.

Ez a helyzet áll fenn a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Fazekas Csaba maga erősítette meg a hírt, miszerint el kell köszönnie az igazgatói széktől.

Kapcsolódó: Mi történt? Pintérék most döntöttek a neves intézményvezető megfúrásáról

Nem ő az egyetlen igazgató, akit Pintér tárcája nem akart látni iskola vezetői székében

A Népszava részletezése szerint többek között a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, valamint a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium is ebben a cipőben jár. Megjegyezték, jellemzően azokban az iskolákban állt elő a helyzet, amelyekben az utóbbi években volt sztrájk, demonstráció.

A hírportál kereste az érintett oktatási intézményeket fenntartó tankerületi központokat. A Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói posztja kapcsán még nem írtak ki új pályázatot. Az iskolában átmenetileg az egyik igazgatóhelyettes látja el az intézményvezetői teendőket – tájékoztatott a Belső-Pesti Tankerületi Központ.

A Károlyi Gimnáziumban is hasonló a helyzet. A Kelet-Pesti Tankerület közlése szerint az oktatási intézményben „rendezett körülmények között” indul a tanév.

A rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban szintén helyettes végzi majd el az igazgatói feladatokat. Az Észak-Pesti Tankerületi Központ ismertette, ez mindaddig így lesz, amíg nem érkezik be eredményes pályázat.

Kapcsolódó: Áll a bál az Orbán-kormány rendelete miatt: Tiltakoznak Pintér Sándorék ukáza ellen

A kialakult helyzet heves indulatokat generált. A székesfehérvári Vasvári Gimnázium igazgatójának, Horváth Józsefnek a leváltása például több száz főt vonzott demonstrációra.

Beszámoltunk arról, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium úgy döntött, Bárányos József fideszes önkormányzati képviselő nem maradhat a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója. Erről maga Bárányos József számolt be a közösségi oldalán.

Részletezése szerint újabb vezetői pályázatára sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem az illetékes tárca nem bólintott rá.

A Székesfehérvári Tankerületi Központból Török Szabolcs tankerületi igazgató úgy fogalmazott,

„a jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését.

A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.”

Ezzel kapcsolatban érkezett a hír, miszerint a leköszönő igazgató egykor testnevelést oktató pedagógusként alkalmazta Kónya Endrét.

Bárányos pedagógusként fog tovább tevékenykedni az oktatási intézményben, leváltása miatt azonban petíciót indítottak a szülők, volt diákok, munkatársak.

Évente két alkalommal lehet pályázni

Mégpedig ősszel és tavasszal. Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomtól úgy fogalmazott a lapnak, hogy az intézményvezető „közvetítő” szerepet játszik a tankerület és a tantestület között. Nem mindegy, hogy az illető az „állam meghosszabbított kezeként” működik vagy kizárólag az iskolai közösség érdekeit nézi és védi – hangsúlyozta.

„Az, hogy egy olyan igazgató vezesse az iskolát, akit a tantestület is támogat és a diákok is szeretnek, a szülők szempontjából is fontos”

– ezt már Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője mondta a hírportálnak. A közösség tavalyi felmérése alapján a szülők 40 százaléka érzi úgy, hogy nem kapná meg az elvárható segítséget az igazgatótól szükséghelyzetben.

A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint a tavasz folyamán 384 helyre érkezett iskolaigazgatói pályázat. 337 esetben döntöttek azok elfogadásáról, ám 47 esetben új pályázat kiírására lesz szükség.

Kapcsolódó:

Kijöttek az adatok: Rettenetes bajban vannak az iskolák, Pintérék ezt már nem tudják a szőnyeg alá söpörni

Orbánék kiadták a parancsot: Katonákat vezényelnek a gyerekfelügyelők helyére

Valódi Hírek