Közlekedési akciótervet hirdet a kormány – Lázár szélnek eresztette a MÁV vezérigazgatóját (+videó)

Ötpontos közlekedési akciótervet hirdet a kormány – jelentette be pénteken Lázár János.

Közlekedésinfó címmel pénteken sajtótájékoztatót tartott Lázár János építési és közlekedési miniszter. Az esemény apropója, hogy immár egy éve bevezették a vármegye-, valamint országbérleteket. Emlékeztetett, hogy márciusban új tarifarendszer lett érvényes. Köszönetet mondott az utasoknak a türelemért. Ugyanakkor más változások is történtek a közlekedés háza táján az elmúlt időszakban.

Kapcsolódó: Lázárék bevitték az övön aluli ütést: Budapestet láthatóan kivérezteti az őrült ötletük

Összeolvad a MÁV és a Volánbusz

Sőt, nemrég felröppent a hír, miszerint az összevonás után a HÉV-en a sor, ő is egy gigantikus cég részét képezheti a jövőben. A párhuzamos közösségi közlekedési vonalak felszámolása, valamint az ezzel összefüggő költségek csökkentése régi célja az Orbán-kormánynak.

A már külön-külön is óriásinak számító állami társaságok dolgozói számára az a legfontosabb, hogy miképp fésülik össze a jogaikat rögzítő kollektív szerződéseket. A szakszervezetek 3 hónapja tárgyalnak erről a cég menedzsmentjével. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke szerint még messze járnak attól, hogy világossá váljon az az 5-6 vitás kérdés, amelyben majd az illetékes tárca fogja kimondani az utolsó szót.

A szakszervezeti vezető szerint az a legfontosabb, hogy az integráció ne okozzon keresetcsökkenést és érdeksérelmet az alkalmazottaknak.

Kapcsolódó: Mi folyik itt? Elképesztő húzásra készülhetnek Lázárék a Volánbusz megszüntetése után

Helyjegy a Volánbusznál

A MÁV és a Volán összeolvadásának részeként utóbbi buszjáratain is fokozatosan bevezetik a 300 forintos egységes, távolságtól független helyjegyet – tudatta augusztus 5-i közleményében a MÁV-csoport.

A távolsági buszjáratokon bevezetett 300 forintos helyjegy ugyanakkor hatalmas érvágás a munkahelyük és lakóhelyük között ingázóknak, az egyetemistáknak, valamint a napi megélhetési gondokkal küzdő nyugdíjasoknak, gyermekes családoknak – mutatott rá Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője.

Ráadásul Orbán Viktorék meg is alázzák az érintetteket. A Volánbusz működési rendje szerint ugyanis az ingyenesen utazók, azaz a 65 év feletti nyugdíjasok, valamint a 14 év alatti gyermekek szállhatnak fel legutoljára a távolsági járatokra.

Így könnyen előfordulhat, hogy az idősek és a gyermekkel utazó családok fel sem szállhatnak a zsúfolt buszokra, mert nem biztosítanak számukra ülőhelyet. Ha ezt elkerülendő kénytelenek helyjegyet váltani, akkor kijelenthetjük: Magyarországon többé nem utazhatnak ingyenesen a közösségi közlekedésben a nyugdíjasok és a kisgyermekek – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Kapcsolódó: DK: Vonja vissza a megalázó megszorítását a Volánbuszokon az Orbán-kormány!

Mit mondott Lázár János a sajtótájékoztató keretében?

Ötpontos közlekedési akciótervet hirdet a kormány.

  • Új személyszállítási törvényt kreálnak, a közlekedési jogot állampolgári alapjoggá nyilvánítanák minden magyar állampolgár, a magyar lakóhellyel rendelkezők számára. Ennek részeként minden magyar a lakóhely és a járáshely között naponta háromszor oda-vissza, átszállás nélkül, járáshely és megyeszékhely között pedig napi kétszer, ugyanezekkel a kitételekkel tudna közlekedni.
  • A tárcavezető bejelentette, hogy vasútépítésbe kezdenek. Lázár az Európai Beruházási Bankhoz fordul 1 milliárd eurós hitelkérelemmel – amely 30 évre szólna. A kormány a projekthez 1 milliárd eurót ad. Átszámolva az összeg körülbelül 880 milliárd forint. A kormány 4 év alatt 500 kilométernyi új vasutat akar építeni.
  • Járműbeszerzést eszközölnek. Mint kifejtette, erre 3 opció kínálkozik: vagy magunk kezdünk járműgyártásba, vagy veszünk újakat, vagy használt járműveket szerzünk be. Utóbbi mellett voksolt a közlekedésért felelős miniszter, akinek a kormányfő parancsba adta, hogy keressen 20-30 éves, Nyugat-Európában most leszerelt járműveket.
  • Új MÁV-applikációt fejlesztenek, amely rövidesen el is készül, és az utaskomfortot szolgálja majd. Ennek jegyében felújítanak több vasútállomást, pályaudvart. Lázár hozzátette, ezt nem adófizetői pénzből, hanem ingatlanbefektetők pénzéből képzeli el.
  • Végül közölte, ehhez új rendszer kell. Mint mondta, újjászervezik a MÁV-ot és leányvállalatait, ennek része a már említett összevonás is. MÁV Zrt. lesz a középpontban, továbbá a cégnek három leányvállalata lesz. Egyik a személyszállítással fog foglalkozni, a másik pályaműködtetéssel, a harmadik pedig ezeknek a cégeknek a kiszolgálását fogja végezni – ismertette Lázár János. Megjegyezte, új menedzsmentre van szükség, így Pafféri Zoltán szeptemberben távozik, helyére Hegyi Zsolt kerül, ő lesz az új vezérigazgató a MÁV-nál. Pafféri mellett Steininger Zsoltnak is távoznia kell, helyére Dányi Gábor kerül.

Lázár megjegyezte, más személyi változások is lesznek, de erről majd Hegyi Zsolt tájékoztatja a nyilvánosságot.

(Lázár János/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek