DK: Vonja vissza a megalázó megszorítását a Volánbuszokon az Orbán-kormány!

Orbán Viktorék meg is alázzák az érintetteket – mutatott rá a DK országgyűlési képviselője a helyjegyrendszer kapcsán.

Csőd és összeomlás fenyegeti a MÁV-val egyesített Volánbuszt, így újabb megszorításokat vezet be az Orbán-kormány. A távolsági buszjáratokon bevezetett 300 forintos helyjegy hatalmas érvágás a munkahelyük és lakóhelyük között ingázóknak, az egyetemistáknak, valamint a napi megélhetési gondokkal küzdő nyugdíjasoknak, gyermekes családoknak – mutatott rá Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Ráadásul Orbán Viktorék meg is alázzák az érintetteket. A Volánbusz működési rendszere szerint ugyanis az ingyenesen utazók, azaz

a 65 év feletti nyugdíjasok, valamint a 14 év alatti gyermekek szállhatnak fel legutoljára a távolsági járatokra.

Így könnyen előfordulhat, hogy az idősek és a gyermekkel utazó családok fel sem szállhatnak a zsúfolt buszokra, mert nem biztosítanak számukra ülőhelyet. Ha ezt elkerülendő kénytelenek helyjegyet váltani, akkor kijelenthetjük:

Magyarországon többé nem utazhatnak ingyenesen a közösségi közlekedésben a nyugdíjasok és a kisgyermekek

– fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy az Orbán-kormány vonja vissza a legújabb, megalázó megszorítását a Volánbuszokon, ne tegye tönkre a távolsági buszközlekedést is a vasúti közlekedés után – hangsúlyozta a párt országgyűlési képviselője.

Hozzátette, az orbáni megszorítások nem tilthatják ki az időseket és a gyermekeket a távolsági buszokról. Megszorítások és extrasarcok helyett sokkal nagyobb állami támogatást kell adni az állami közlekedésnek, sűríteni kell a járatokat, növelni a buszsofőrök fizetését. Ez a szociáldemokrata megoldás a közösségi közlekedés problémáira. Ezt képviseli Magyarország egyetlen szociáldemokrata pártja, a Demokratikus Koalíció – mutatott rá Gy. Németh Erzsébet.

Megjegyezte, az Orbán-kormány 14 alatt az újabb és újabb megszorításokkal tönkretette a vasúti közlekedést: bezárt szárnyvonalak, lerobbanó mozdonyok, tűzforró vasúti kocsik. Azzal, hogy a kormány egyesíti a MÁV-ot a Volánbusszal, hasonló pusztulás várhat a távolsági buszközlekedésre is. Ennek első jele az új helyjegyrendszer, amely nemcsak extrakiadást jelent az utazóknak, hanem hatalmas káoszt, fennakadásokat is fog okozni a mindennapok során – emelte ki a DK politikusa.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Kapcsolódó:

Lázár János dörzsöli a tenyerét: Több pénzt fog behajtani az utasoktól a Volán

Valódi Hírek