Váratlan fordulat a fronton: Pánik tört ki az oroszoknál, miután Ukrajna előretört a csatatéren

Az orosz-ukrán háború, a Kurszk régióban folyó harcok kapcsán érkeztek friss hírek.

A múlt hét közepén érkezett a hír, miszerint az ukrán erők behatoltak Oroszország területére, a Kurszk régióba. Az ukrán hadsereg az orosz fővárostól 530 kilométerre, délnyugatra, Sudzha város közelébe nyomult előre. A település mellesleg az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára. A várostól körülbelül 60 kilométerre található Kurszk atomerőműve.

Vlagyimir Putyin „jelentős provokáció”-nak nevezte a történteket. A kormánytagokkal tartott szerdai tanácskozása után a védelmi minisztérium, a vezérkar, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a biztonsági erők képviselőivel egyeztetett a kurszki helyzetről.

Ezt követően négyszemközti tárgyalást folytatott Gyenyisz Manturov első miniszterelnök-helyettessel, akit előzőleg azzal bízott meg, hogy koordinálja a kurszki terület lakosainak nyújtott segítséget. Manturov az eseményekkel kapcsolatban regionális katasztrófaelhárítási munkacsoport felállítását javasolta, amit Putyin helyeselt.

Kapcsolódó: Kitört a pánik Putyinéknál: Összehívták a fegyveres testületek vezetőit az ukrán támadás után

Mi történt keddre virradóra?

Az orosz légierő csapást mért az ukrán fegyveres erőkre Kurszk régióban. A Magyar Nemzet részletezése szerint Szu-34-esek támadtak az éjszaka folyamán.

Mindeközben Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfő este arról számolt be, hogy Oroszország mintegy 1000 négyzetkilométere van jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt.

Volodimir Zelenszkij a minap újabb haditanácsot hívott össze, amelyen jelentéseket hallgatott meg az ukrán erők támadó hadműveletéről az oroszországi Kurszk régióban.

„A legfontosabb Olekszandr Szirszkij főparancsnok jelentése volt a fronton végrehajtott védelmi műveleteinkről és a kurszki hadműveletről. Hálásak vagyunk minden katonának és parancsnoknak a kitartásáért és határozott fellépéséért. Többek között utasítottuk a belügyminisztert, más tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy

készítsenek humanitárius tervet a hadművelet területére”

– idézték az ukrán elnök szavait az MTI-n. A Zelenszkij által is megosztott videófelvételen Szirszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg továbbra is támadó hadműveletet hajt végre az Oroszországi Föderáció kurszki régiójában.

„A helyzet a mi ellenőrzésünk alatt áll”

– szögezte le.

Jóllehet az akció már közel egy hete megkezdődött, ukrán részről most először erősítették meg hivatalosan, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba, és hadműveletet hajt végre a kurszki régióban – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Térkép az ukrán erők előrenyomulásáról

(OSINTtechnical/X)

Valódi Hírek