Kitört a pánik Putyinéknál: Összehívták a fegyveres testületek vezetőit az ukrán támadás után

Aggódik az orosz vezető.

Ukrajna súlyos támadást hajtott végre Oroszország ellen

Megírtuk, hogy ukrán katonai egységek átlépték a határt, és behatoltak Oroszország területére. Kedd óta csak részleges jelentések kerültek nyilvánosságra az ukrán támadással kapcsolatban, azonban a fokozódó harctéri cselekmények alapján arra lehet következtetni, hogy a helyzet jóval komolyabb, mint tavaly volt.

Szemtanúk beszámolói szerint számos fegyveres csoportot és páncélozott járművet figyeltek meg, valamint jelezték, hogy a több irányban előrenyomuló ukrán csapatok egyértelmű koordinációját tapasztalták.

Fokozódnak a harcok

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója szerint mindez egy dróntámadással kezdődött, amelyet keddre virradó éjjel hajtottak végre. Még azon az éjszakán a határtól 10 kilométerre fekvő Szudzsa járási központot is tűz alá került, reggelre pedig több irányból fegyveres csoportok áttöréséről és a határövezetben folyó harcokról szóltak a jelentések. Tájékoztatása szerint az orosz erők „nem engedték áttörni a határt”. Orosz bloggerek azonban heves harcokról írtak a közösségi felületeken.

„Az éjjel (az ellenség) akár két zászlóaljat is harcba küldött. Aktívan használja a tüzérséget. Folyik az előrenyomulás Szudzsa felé, akárcsak tegnap”

– írták a „Z Különítmény Arkangyala” Telegram-csatornán. A kurszki régió kormányzójának közlései szerint a Szudzsa elleni ukrán támadásban

öt civil halt meg és 28-an sebesültek meg.

Megszólalt Vlagyimir Putyin

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: Ukrajna újabb nagyszabású provokációba kezdett, válogatás nélkül tüzelt polgári célú épületekre különböző típusú fegyverekből, közöttük rakétavetőkből.

Az orosz védelmi minisztérium előzőleg közleményben tudatta, hogy folytatódik az ukrán fegyveres erők megsemmisítését célzó offenzíva. A közleményt egy nappal azután adták ki, hogy az orosz haderő állítása szerint „visszavert” egy ukrán offenzívát.

A minisztérium hozzátette: a harcokban az ukrán erők legkevesebb 260 katonát és 50 műszaki felszerelést, köztük hét harckocsit veszítettek.

Összehívták a fegyveres erőket Putyinék

Vlagyimir Putyin a kormánytagokkal tartott szerdai tanácskozás után a védelmi minisztérium, a vezérkar, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a biztonsági erők képviselőivel tanácskozott a kurszki helyzetről. Ezt követően pedig négyszemközti tárgyalást folytatott Gyenyisz Manturov első miniszterelnök-helyettessel, akit előzőleg azzal bízott meg, hogy koordinálja a Kurszki terület lakosainak nyújtott segítséget. Manturov az eseményekkel kapcsolatosan regionális katasztrófaelhárítási munkacsoport felállítását javasolta, amit Putyin helyeselt.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök videokapcsolat közvetítésével azt közölte az orosz elnökkel, hogy mintegy száz ukrán katona meghalt, és több mint kétszáz társuk megsebesült a harcokban – közölték orosz hírügynökségek. Az orosz hatóságok szerint civilek ezrei menekültek el a határ menti falvakból, ahol a harcok dúltak, legkevesebb három civil meghalt, legalább 24-en megsebesültek.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében két orosz halottról számolt be, egy ápolóról, valamint egy mentőautó vezetőjéről.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója szerda reggel újabb rakétatámadás miatt riadót rendelt el. A Telegramon közzétett üzenetében felszólította a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre, és adjanak vért.

Az oroszok embervesztesége meghaladta az 586 ezr főt

Az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy szerdára virradó éjjel különleges erői partra szálltak és hadműveletet hajtottak végre a Fekete-tenger északi részén, a Herszon megye mellett fekvő, orosz megszállás alatti Tendrivszka-földnyelven.

Közlésük szerint a támadás következtében az orosz hadsereg emberveszteséget szenvedett, továbbá páncélozott harcjárműveket és egy elektronikai hadviselési rendszert semmisítettek meg. A hírszerzés hozzátette: az orosz állomány veszteségét még pontosítják, az ukrán csapatok nem szenvedtek veszteséget.

Az ukrán légierő közölte: az éjjel az orosz megszállók harminc Sahid típusú drónnal támadták meg Ukrajnát, a légvédelem mindegyiket megsemmisítette. Egy drón roncsai megrongálták egy gyártóvállalat tárolótartályait és műhelyeit a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében, de személyi sérülést nem okoztak – közölte Szerhij Tyurin, a régió kormányzója.

Az ukrán vezérkar szerdai összesítése szerint

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 586 ezret.

(infostart.hu / népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

FRISS: Máris megszólalt Vlagyimir Putyin, miután Ukrajna behatolt Oroszország területére

Fordulat: Az ukrán erők behatoltak az orosz területekre

Valódi Hírek