Bajban van a gödi Samsung: Rájuk szállt a hatóság a magzatkárosító anyag szivárgása miatt

Feljelentést tettek a rendőrségen.

Csütörtökön megírtuk, hogy ismét magzatkárosító oldószert találtak a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország.

A környezetvédő szervezetet a helyi Göd-ÉRT Egyesület értesítette február 21-én arról, hogy az akkumulátorgyár mellett csőtörés miatt szennyvíz ömlik ki a környezetbe. Mindez éppen akkor történt, amikor az atlatszo.hu hozzájutott a gödi Samsung-gyár és az egész város légszennyezettségi adataihoz.

Jelentős mennyiségű NMP-oldószert mutattak ki

„Hiába került már több alkalommal is súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer a gödi Samsung SDI-gyárból, mindeddig

nem történtek olyan lépések, amelyek valódi visszatartó erőt jelentenének a gyár számára”

– hangsúlyozta az esettel kapcsolatban Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke a Magyar Hangnak.

A lap azok után kereste meg a szervezet képviselőjét, hogy kiderült, akkumulátorok gyártásához használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben. A vízből vett minták laboratóriumi vizsgálata

jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű, súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki.

A rendőrség lezárta a korábbi nyomozást

A szervezet alelnöke elmondta, már 60 olyan szabálysértést tártak fel, amelyeket a Samsung követett el és hiába jelezték ezeket a hatóságoknak, semmilyen előrelépés nem történt. Felidézte, amikor 2022-ben NMP-t mutattak ki a gödi kutak vizében, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen,

de később lezárták a nyomozást, mivel szerintük „nem történt bűncselekmény”.

Megjegyezzük, 3000 milliárd forintból, 221 hektáron épül meg Debrecenben az ország legnagyobb akkumulátorgyára, ahol szintén súlyosan mérgező NMP-oldószer került a természetbe az akkumulátorgyár működése miatt.

Szaszkó Andrea elmondta, az ügyészség ugyan hatályon kívül helyezte a határozatot, amelyet azzal indokolt, hogy a gyár környezethasználati engedélyének megadása miatt egyébként is vizsgálják az üzemeket, ezért a hatóságok nem alkalmaztak semmilyen szankciót. Az üzem tavaly decemberben tíz évre megkapta a környezethasználati engedélyt, annak ellenére, hogy a szervezet már több alkalommal is jelezte kifogásait.

A szakember súlyos veszélyekre figyelmeztetett

Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben

a jelenlegi NMP-határérték 75-szörösét mutatták ki a gyár környezetében,

azonban akkor még semmilyen korlátozás nem vonatkozott erre a mérgező anyagra (!).

Kiemelte: a Samsung-nak alapvető kötelessége lenne, hogy tájékoztassa az érintetteket, miként kerülhetett mérgező anyag a környezetbe. Mint mondta, az előzmények tükrében még azt sem zárná ki, hogy egyes üzemek működését ideiglenesen felfüggesszék a többszöri jogsértések miatt.

Az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen

Az információk szerint már a katasztrófavédelem is vizsgálatot indított a szennyezés miatt. Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere pedig azt közölte, hogy

környezetkárosítás miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Valódi Hírek