Fotókkal: A németek segítettek az Orbánék miatt súlyos pénzhiánnyal küzdő magyar szakszervezeten

Az Orbán-kormány új szabályozása miatt annyi pénze sincs a PDSZ-nek, hogy részt vegyen egy nemzetközi szakmai kongresszuson.

Annyira lecsökkentek a tagdíjbevételeik, hogy nem tudták volna kifizetni az utazást

Július 29. és augusztus 2. között került megrendezésre az Oktatási Világszervezet (Education International) tizedik kongresszusa Argentínában.

Sokáig úgy tűnt, nem lesz magyar résztvevője a nemzetközi szakmai eseménynek, hiszen az új kormányzati szabályozás miatt annyira lecsökkent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tagdíjbevétele, hogy nem tudták volna kifizetni az utazást – írta meg a Népszava.

A szakszervezet már az új szabályozás megalkotásakor jelezte, hogy az kifejezetten a közszféra szakszervezeteinek kivéreztetését célozza. És láthatóan el is érték ezt a célt.

Ezért nem érkeznek be a tagdíjak

Megírtuk, hogy 2023-ban hozott intézkedésével a kormány növelte a közszolgálati ágazatban dolgozók problémáit azzal, hogy 2024. év elejétől megszüntette a munkavállalók számára ingyenes szakszervezeti tagdíjlevonást. Így a dolgozóknak maguknak kell minden hónapban utalniuk a tagdíjat, amely emiatt többször elmarad. A szakszervezetek tiltakoztak az intézkedés ellen, 9 nagy szervezet közösen is fellépett az ügyben.

A német szakszervezet azonnal cselekedett

Szerencsére a német tanárszakszervezet (GEW) nem hagyta ennyiben a dolgot és felajánlotta, hogy kifizeti a PDSZ küldöttének a költségeit. Így tudott csak részt venni a fontos szakmai rendezvényen Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

„Sok tagunkat nem sikerült elérni és még mindig nem tudják, hogy a tagdíjakat már nem vonja le automatikusan a munkáltató, az utalást mindenkinek magának kell intéznie. Emiatt

havonta egy-másfél millió forinttal kevesebb a bevételünk, mint korábban”

– mondta a lapnak az ügyvivő.

A PDSZ Facebook-oldalán is köszönetet mondott a támogatásért:

Miért fontos ez a kongresszus?

A kongresszust ötévente rendezik meg, több mint 1200 szakszervezeti vezető részvételével. Így az esemény kiemelt jelentőségű a nemzetközi szakszervezeti döntéshozásban, a tapasztalatok cseréjében, bizonyos problémák és megoldásuk megismerésében. A résztvevők beszélnek a több országban is egyre növekvő pedagógushiányról, a szakszervezeti jogok elleni támadásokról és arról is, hogyan lehetne azokat kivédeni.

„Beszámolhatunk a magyarországi oktatási helyzetről, amire egyébként sokan kíváncsiak”

– nyomatékosította a PDSZ ügyvivője a lapnak.

Nagy Erzsébet a kongresszus ideje alatt egy külön egyeztetésre is meghívást kapott az Amerikai Tanárok Szövetségétől, ami az USA legnagyobb szakszervezete. Ők ugyanis még többet szeretnének megtudni a magyar oktatási rendszer állapotáról. Nem is csoda, hogy érdeklődnek, hiszen nemrég kikerültek a pedagógusok a közalkalmazotti státuszból, emellett újra fegyelmi eljárásokkal tarthatják őket sakkban a munkáltatók.

Kedden Nagy Erzsébet az iskolákban dolgozó nevelés-oktatást segítő munkatársak helyzetéről tartott előadást. A kongresszuson kiemelten foglalkoznak az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúval, amiben több tanár és diák is életét vesztette.