Aggódhatnak Pintérék: Óriási tüntetésre készülnek az Orbán-rendszer ellen

Folytatják.

Továbbra sem csitul a pedagógusok tiltakozási hulláma. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bejelentette: országos tanévnyitót szerveznek a parlament elé – a tanévkezdés napjára.

A PDSZ szeptember 1-jére – az iskolakezdés napjára – hirdette meg

a Kossuth téren délután 6 órakor kezdődő tiltakozó nagy „osztálytalálkozóját”.

A demonstrálók az „országos tanévnyitó” rendezvényen az oktatás jövőjére szeretnék felhívni a figyelmet, továbbá tiltakoznak a parlament által július 4-én megszavazott bosszútörvényként emlegetett státusztörvény ellen is.

A státusztörvény elfogadása óta rengeteg pedagógus döntött úgy, hogy inkább elhagyja a pályát. A legutóbb a „vasalódeszkás tanárként” ismertté vált pedagógus döntött így, aki 32 év tanítás után úgy érzi, inkább mosogatna Ausztriában, mint hogy lehajtott fejű tanár maradjon Magyarországon.

Két iskolában egyáltalán nem indul el az oktatás, több intézményben pedig csak konténertantermeket tudnak biztosítani. Sajtóhírek szerint egy gyömrői iskolában még ezekből a konténertantermekből is hiány lesz.

A pedagógus-szakszervezetek jelezték,

több mint 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből.

Gulyás Gergely miniszter ezzel szemben a kormányinfón kijelentette: „nincs tanárhiány”, a nyelvtanároknál vannak nehézségek, de az oktatási kormányzat ezt „igyekszik megoldani”.

A pedagógusbérekről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: van fedezet a 2024-es költségvetésben a 10 százalékosnál nagyobb béremelésre is. De ha 2024 januárjára megindulna az uniós pénzek beáramlása, abból ez az alap tovább tölthető, és a pénzügyi stabilitás is biztosított marad. Amennyiben így lesz, a tortából nagyobb szeletet lehet hasítani – fejtegette az államtitkár. A pedagógusok ennél jóval magasabb béremelést szeretnének. A kormány 2025-re 800 ezres fizetést ígér – amennyiben végre megérkeznek Magyarországra EU-s pénzek.

A kormány bruttó 700- 800 ezer forintos fizetésekről beszél, ám árnyalja a képet, hogy a számok széles skálán belül mozognak:

  • pedagógus I. besorolás esetén bruttó 410 ezer forint és 1,065 millió forint között,
  • pedagógus II. besorolás esetén bruttó 430 ezer forint és 1,135 millió forint között,
  • mesterpedagógus esetén bruttó 520 ezer forint és 1,365 millió forint között,
  • kutatótanár esetén bruttó 640 ezer forint és 1,47 millió forint között.

A pedagógusok azért tiltakoznak, mert új jogállásuk lesz, és így

kikerülnek a közalkalmazotti státuszból.

A fizetésekkel kapcsolatban közölték: a pedagógus-szakszervezetek azért tiltakoznak, mert teljesen szubjektív lesz, ahogy a munkáltatók, a tankerületi központok döntenek majd egyes tanárok fizetéséről.

Egyebek mellett azt is nehezményezték, hogy a közoktatás munkáltatói visszakapják azt a 2012-ben elvett jogukat, így

fegyelmi eljárásokat indíthatnak a tanárokkal szemben.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek