Megszólalt Joe Biden lehetséges utódja (+fotó)

Kamala Harris a közösségi oldalán reagált Joe Biden visszalépésére és nyilatkozatára.

Köszönet illeti Joe Bident a haza évtizedeken át tartó szolgálatáért, és a rendkívüli vezetésért, amelyet az Egyesült Államok elnökeként tanúsított – kezdte vasárnapi bejegyzését Kamala Harris. Az USA alelnöke hálás az elnök támogatásáért, közösségi oldalán arról írt, mindent megtesz azért, hogy kiérdemelje és elnyerje a jelölést.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot – és egyesítsem a nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot (…)”

– fogalmazott Harris a Facebookon.

Mi történt?

Mint már ismert, Joe Biden vasárnap visszalépett az amerikai elnökjelöltségtől, így nem ő lesz az ellenfele a Republikánus párti kihívónak, Donald Trumpnak a novemberi választáson. A hivatalban lévő Biden ugyan kitölti mandátumát, de 2025. január 20-án, a következő elnök beiktatásakor biztosan leköszön. Kijelenthető, hogy a jövő év elejétől új elnöke lesz az Egyesült Államoknak.

Kapcsolódó: BRÉKING: Joe Biden visszalépett

Biden a minap a közösségi oldalán jelezte, Kamala Harrist tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltjeként szembeszálljon Trumppal. Mint hangsúlyozta, élete egyik legjobb döntése volt, hogy Harrist választotta alelnökének. Teljes szívvel támogatja őt az elnökjelölti versenyben, valamint pártját is erre kéri.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölt-jelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Az eseményre Chicagóban kerül sor.

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke barátját és volt alelnökét, Bident méltatta a közösségi oldalán. Szerinte Biden volt az USA egyik legkövetkezetesebb elnöke, visszalépésével arra is rámutatott, hogy egy igazi hazafi.

Egy másik korábbi demokrata elnök és elnökjelölt, Bill Clinton, illetve felesége, Hillary Clinton – Barack Obama külügyminisztere – vasárnap támogatásáról biztosította Kamala Harris elnökjelöltségét.

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata többség vezetője méltatta Joe Biden elnöki és korábbi törvényhozási munkáját. Mint fogalmazott, a döntés nem volt könnyű, de

a hivatalban lévő elnök az országot, a pártot és a jövőt helyezte előtérbe.

Eközben az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége a közösségi oldalán jelentette be, hogy a demokrata vezetők elsöprő erővel támogatják Harrist.

Kamala Harrisnek jó esélye van arra, hogy megszerezze a pártja támogatását. Népszerű, a párt különböző frakcióit felölelő politikusok sorra jelentik be, hogy a jelenlegi alelnököt támogatják. Így tett a házelnöki pozíciót 20 évig betöltő Nancy Pelosi és a 2016-ban demokrata előválasztáson elnökjelöltként is elinduló massachussetsi szenátor, Elizabeth Warren is.

(Kamala Harris/Facebook/Association of State Democratic Committees/X/MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Joe Biden bejelentette a reménybeli utódját: Ő lehet a demokraták jelöltje

Valódi Hírek