Joe Biden bejelentette a reménybeli utódját: Ő lehet a demokraták jelöltje

Egy nő indulhat Trumppal szemben.

Vasárnap este számoltunk be róla, hogy Joe Biden visszalépett az amerikai elnökjelöltségtől, így nem ő lesz az ellenfele a Republikánus párti kihívónak, Donald Trumpnak. A hivatalban lévő elnök ugyan kitölti mandátumát, de 2025. január 20-án, a következő elnök beiktatásakor biztosan leköszön. Kijelenthető, hogy a jövő év elejétől biztosan új elnöke lesz az USA-nak.

A nagyhatalom vezetője röviddel a lemondása bejelentése után közölte, kit javasol utódjául. A regnáló elnök

Kamala Harris jelenlegi alelnököt

nevezte meg: ha pártja elnökjelöltté választja, ő lehet Joe Biden utódja.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölt-jelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Az eseményen nyílt verseny várható, amennyiben a párt összes fontos támogatója nem sorol be Harris mögé.

Mint írta, élete legjobb döntésének tartja, hogy Harrist választotta alelnökének, és teljes szívvel támogatja őt az elnökjelölti versenyben. A Demokrata Pártot – saját politikai közösségét – arra kéri, fogjanak össze, és támogassák alelnökét a választási versenyben.

A hét és fél éve leköszönt volt elnök, a párton belül jelenleg is komoly szereplőnek tekinthető Barack Obama barátját és volt alelnökét, Bident méltatta posztjában. Úgy fogalmazott: Biden volt az USA egyik legkövetkezetesebb elnöke, és a visszalépésével arra is rámutatott, hogy egy igazi hazafi.

Harrisnek jó esélye van rá, hogy megszerezze a pártja támogatását. Egy sor ismert és népszerű, a párt különböző frakcióit felölelő politikusok sorra jelentik be, hogy Harrist támogatják. Így tett a házelnöki pozíciót húsz évig betöltő Nancy Pelosi és a 2016-ban demokrata előválasztáson elnökjelöltként is elinduló massachussetsi szenátor, Elizabeth Warren is.

(Joe Biden/Facebook)

Valódi Hírek