Budapestet is tönkreteszik Pintérék: Alig marad orvosi ügyelet a fővárosban

A fővárosban drasztikusan csökkentik az orvosi ügyeletek számát Pintérék.

A jelenlegi 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne, ez derül ki az Országos Mentőszolgálat (OMSZ)koncepciójából – írta meg a nepszava.hu.

Megfeleznék az orvosi ügyeletek számát Pintérék Budapesten

A portál úgy értesült: az új felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az Országos Mentőszolgálat két telephelyén kereshetnének fel a betegek. A gyermekügyeleti pont a Heim Pál Orsuágyos Gyermekgyószászati Intézetben, a Szent János Kórházban, valamint a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne.

Az OMSZ még öt úgynevezett „szekunder” kétfős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna,

ők végezhetnék például a közterületi halottszemléket.

Ezzel a koncepcióval „csatlakoztatnák” a fővárosiakat is az egységes állami ügyeleti rendszerhez, áll a cikkben.

A portál értesülései szerint az ügyeletet a fővárosban is az Országos Mentőszolgálat koordinálná. Azaz októbertől itt is az egységes hívószámot (1830) kellene a szokásos rendelési időn kívül tárcsázni.

A vonal végén ülő diszpécser döntene

arról, hogy az érintett betegnek telefonos tanácsadásra, ügyeleti autóra, mentőre, vagy csak vizsgálatra van-e szüksége.

A Magyar Orvosi Kamara kiakadt Pintérék ügyeletekről szóló döntésén

A Magyar Orvosi Kamara lapnak nyilatkozó tagjai szerint a fővárosban az ügyeleti rendszer átalakításának egyetlen előnye lehet, az egységes irányítás.

A jelenleg javasolt szakmai megoldás veszélyezteti a biztonságos ellátást.

Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka a portál megkeresésére közölte, az ügyeleti rendszer átalakításáról

eddig a városvezetéssel nem egyeztetett a kormányzat.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön írt levelet Takács Péter államtitkárnak, amelyben találkozót kezdeményezett az ügyben.

Az ügyeleti rendszerről

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek. A módosítások azonban komoly felfordulást okoztak országszerte.

Kapcsolódó: Óriási zűrzavart okozott Pintérék variálása az ország több pontján

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre.

Április elején futott be a hír, miszerint a nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura. Kosztán Magdolna, a tahi orvosi ügyelet támogatóinak vezetője a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy Győrfi Pál ismertette a Pest vármegyében februártól működő új alapellátási ügyelet tapasztalatait.

A mentőszolgálat kommunikációs vezetője szerint bár statisztikájuk nem indokolja a térségben az alapellátási ügyeleti pontok bővítését, fejet hajtanak a dunakanyari térség sajátosságai előtt.

Valódi Hírek