Mi történik Magyarországon? Váratlan helyen bukkant fel a TEK, felkészült az ország

Erre még nem volt példa hazánkban.

Egy egészen újszerű elmegyógyászati ellátási forma jött létre a magyar pszichiátriai betegellátásban, amelyre korábban Magyarországon nem volt példa. Ennek értelmében a teljes magyar mentális egészségügyi ellátást újratervezték, amelynek nyomán létrejött az úgynevezett Emelt Biztonsági Pszichiátria (EBP).

Az intézményben a súlyosan agresszív viselkedésű, speciális ellátást igénylő betegeket látnák el. A projekt 4,9 milliárd forint EU-s forrásból valósult meg.

„Több mint hét éven át, 2016 és 2023 között zajlott a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése, ami egy európai uniós projekt keretében valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) égisze alatt, összesen 4,9 milliárd forintból”

– közölte Gaszner Gábor, a projekt szakmai vezetője, aki hozzátette, ez egy olyan unikális, progresszív, akut pszichiátriai ellátási forma,

amilyen még nem volt korábban Magyarországon.

A projekt az alábbi helyszíneken valósulhat meg:

  • az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet telephelyén;
  • a Péterfy Kórház- Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetében;
  • és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.

Gasztner Gábor kifejtette: brit mintát és módszertant vettek alapul. Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Kórház telephelyén egy 30 ágyas, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egységet, úgynevezett biztonsági pszichiátriát alakítottak ki – ismertette.

Hajnal Luca pszichiáter elmondta, a súlyosan agresszív magatartású speciális ellátást igénylő betegek speciális ellátást is igényelnek. Lehetőség van a páciensek kamerán keresztül történő megfigyelésére. A betegeket különböző rizikócsoportokba sorolják a terápia során, éppen azért, hogy az orvos, az ápoló és a biztonsági őr is tudja, hogy a mi a pontos előírás a beteg ellátásával kapcsolatban – részletezte a szakember.

A projektben a TEK szakemberei és önvédelmi oktatói is vállaltak feladatot, így a pszichiáterek mellett a biztonsági személyzet is részt vesz az elméleti és gyakorlati képzésekben.

„Nagyon nagy kihívást jelentett, hogy kidolgozzanak és megtanítsanak egy olyan keretrendszert az orvosok, az ápolók és a szakszemélyzet számára, amit a kritikus szituációkban használni tudnak”

– mondta Csomós István, a TEK műveleti főosztály tárgyaló osztályának vezetője.

Kiemelte: gyakorlati környezetben fejlesztették a szakdolgozók kompetenciáit, számukra tréninget is tartottak, ahol az agressziókezelés és a beteg megnyugtatása a legfontosabb cél.

(economx.hu nyomán)

Valódi Hírek