Felforrt a levegő az EU szeme láttára felszívódott Orbán körül: Furcsa hírek jöttek más tagállamokból

Orbán Viktor kormányfőt bojkott fenyegeti, de azzal nem mindenki ért egyet.

Van, aki úgy látja az Európai Unióban, hogy Ursula von der Leyen bojkottja Orbán Viktor soros elnökségével szemben nem tartható – írta meg az index.hu.

Orbán moszkvai és pekingi útja kiverte a biztosítékot Ursula von der Leyennél

Megírtuk, hogy Orbán Viktor moszkvai és pekingi útja után több uniós szereplő bojkottot hirdetett a soros elnökség által szervezett ülésekre.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország augusztus 28–29-re tervezte (volna) a külügyi csúcstalálkozót, amely lehetőséget adna Orbán Viktornak, hogy alakítgassa a blokk külpolitikai napirendjét.

Mint ismert, Orbán rég nem látott diplomáciai botrányokat okozott, amikor a háborús bűnös Vlagyimr Putyinhoz sietett tárgyalni, de Hszi Csin-ping kínai elnökökkel való egyeztetése is kiütötte a biztosítékot EU-s körökben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több ország is arról dönthet, hogy – jelezve tiltakozásukat Orbán kétes útjaival kapcsolatban –

nem küldenek minisztert az EU Tanács informális üléseire Magyarország soros uniós elnökségének ideje alatt.

Mindeközben hatvanhárom uniós képviselő fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz Orbán Viktor ellenében. Azt kifogásolják, hogy a magyar miniszterelnök

„jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt a soros elnökségi szerepével”.

Az osztrák kancellár szerint nem jó az ötlet

Karl Nehammer, osztrák kancellár azonban úgy látja, hogy a bojkott nem jó megoldás.

Az osztrák kancellár a vitával kapcsolatban arról beszélt, hogy Orbán Viktor tabut döntött, amiről mindenképp beszélni kell. Ám erre válaszul nem lehet egy másik tabut megszegni, tehát nem szabad bojkottálni a soros elnökséget.

Az osztrák kancellár szerint az a legrosszabb megoldás, ha az Európai Unión belül a felek nem beszélnek egymással. Ezért

az Osztrák Néppárt miniszterei továbbra is részt vesznek az EU Tanács elnökségének ülésein.

„Az Európai Bizottságnak és a tanács elnökségének vitákkal kell megoldania a konfliktusokat, nem bojkottra való felszólítással.

A párbeszéd a haladás és a közös megoldások legfontosabb előfeltétele minden politikai szinten”

– mondta Nehammer.

Hollandia is elutasítja a bojkottot

„Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein,

a hivatalos bojkottot elutasítja”

– közölte Dick Schoof holland miniszterelnök kedden.

A holland kormányfő, akinek jobboldali kabinetje július 2-án lépett hivatalba, úgy nyilatkozott: véleménye szerint Orbán világossá tette, hogy ezek a találkozók bilaterális tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte.

Valódi Hírek