Videóval figyelmeztette Orbánt az Egyesült Államok nagykövetsége: Kockázatot jelent a magyar miniszterelnök

Az Egyesült Államok budapesti képviselete jelezte: csak egyetlen ország van, amely nem csökkenti, hanem növeli a háborús agresszortól való függőségét. Magyarország.

Az Egyesült Államok nagykövetsége videóban figyelmeztette a magyar kormányt

Felkavaró videót tett közzé az Egyesült Államok nagykövetsége, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy rendkívül veszélyes kockázatokat rejt magában Magyarország számára a Vlagyimir Putyintól való függés.

Veszélyes játékot űz Magyarországgal Orbán Viktor

Míg Magyarország szomszédai csökkentik az Oroszországtól való függőségüket, addig Magyarország ennek ellenkezőjét teszi. Miközben Magyarország marad az egyetlen uniós ország, amely 100 százalékban Putyin Oroszországától függ nukleáris fűtőanyag tekintetében, az Egyesült Államok törvényt hoz az orosz uránimport megszüntetéséről – írták a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán közzétett videójához fűzött kommentárban.

„Magyarország Putyintól való függősége egy választás, és ez veszélyes választás”

– szól a világos figyelmeztetés.

Szijjártó Péter is felbukkan a videóban

Beszédes az is, hogy a közzétett videó első képkockáján Szijjártó Péter látható, amint orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól átveszi 2021-ben az orosz „Barátságért” elevezésű kitüntetést. Emlékezetes, mindez akkor történt, mielőtt Oroszország megtámadta volna Ukrajnát. Jelezzük, többek még az orosz hekkertámadással kapcsolatban is összefüggésbe hozták Szijjártó kitüntetését.

Kapcsolódó: Mi történt? Nyomoz a rendőrség Szijjártó Péter minisztériumának zűrös ügyei miatt

A felvételen tettek még utalást

  • Magyarország uránimportjára,
  • a ténylegesen háborúpárti Oroszország fegyverkezésére,
  • de kitértek Orbán és Putyin rendszeres találkozóira is.

Magyarország veszélyt jelent a nyugati szövetségi rendszeren belül

A videót magyar felirattal is ellátták, és felhívták a figyelmet a szövetséges állam – jelen esetben Magyarország – veszélyes tevékenységére.

„A magyar kormány függőben tartja Magyarországot az orosz energiától. Magyarország az olaj és a gáz mellett az atomenergia terén is kötődne Oroszországhoz. A magyar kormány azzal védekezik, hogy az Egyesült Államok Oroszországtól is vásárol uránt.

Az Egyesült Államok azonban nemrégiben betiltotta az orosz uránimportot”

– közölték.

A szuverenitás kérdésére is kitértek

„A nyugati demokráciák nem akarnak függeni a háborús agresszortól, Putyintól, aki energiával zsarolja őket. Finnország felmondta az atomerőmű-építési együttműködést Oroszországgal. Bulgária a továbbiakban nem vesz Oroszországból üzemanyagot orosz tervezésű atomerőműveihez.

Ezek az országok megvédik szuverenitásukat azzal, hogy függetlenednek az orosz energiától.

A nyugati szövetségi rendszerben

egyetlen ország van, amely nem csökkenti, hanem növeli Moszkvától való függőségét”

– rögzítették a videó végén.

Videó:

(U.S. Embassy Budapest/Facebook nyomán)

Valódi Hírek