Bekeményít az EU: Kegyetlenül lesújtanak Orbánra a nemzetközi botrányt kavart lépése után

Az EU vezető döntéshozói szerint minden eszközt be kell vetni az Orbán Viktor nevével fémjelzett soros magyar elnökség megállítására.

Aggódnak Orbán miatt az EU-ban

Orbán Viktor szembement az állam- és kormányfői tanács nyilatkozatainak betűjével és szellemével, és

ezzel ártott az EU egységének

– mondta a Népszava beszámolója szerint egy EU-s ügyekben tájékozott forrás, akinek közlése szerint ezt az álláspontot fogalmazták meg a tagállamok nagykövetei szerdán, amikor Brüsszelben tanácskoztak Orbán napokban tett kijevi, moszkvai és pekingi útjairól.

Az ügy napirendre vételét a lengyel kormány javasolta, azonban az EU Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország elérte, hogy a kérdés megvitatásán csak a nagykövetek legyenek jelen,

megakadályozva ezzel, hogy bármilyen részlet kiszivárogjon (!).

Orbán nem kapott felhatalmazást

Megírtuk, hogy Orbán az EU-s vezetőkkel való egyeztetés nélkül ragadta magához a „kezdeményezést”, és zavaros „békemissziójának” keretében váratlanul ellátogatott Kijevbe, Moszkvába és Pekingbe is. Az európai politikusokból megdöbbenést váltott ki Orbán magánakciója, és sorra bírálták a magyar kormányfő lépéseit, kiemelten a Vlagyimir Putyinnal való találkozóját.

„A magyar vezető nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson,

az Unió világos álláspontja kizárja a huszonhetek és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt”

– rögzítette nyilatkozatában Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Kapcsolódó: Kemény figyelmeztetést kapott Orbán Viktor: Kiakadtak az EU-ban a kormányfő botrányos lépésén

Elutasították a magyar kormány érvelését

A magyar kormány képviselője a szerdai nagyköveti ülésen úgy érvelt, hogy Orbán szigorúan kétoldalú látogatásokat bonyolított le, és megbeszélésein azt próbálta kideríteni, hogy melyek a tűzszünet magvalósulásának feltételei. A lap forrása szerint a szlovák nagykövet kivételével valamennyi vezető diplomata egyértelművé tette, hogy

nem tartják hitelesnek a magyarázatot,

mivel Orbán találkozóira néhány nappal a magyar EU-elnökség hivatalba lépése után került sor, a helyszíni híradásokban a magyar fél az elnökségi logót használta és Vlagyimir Putyin orosz elnök is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy éppen Magyarország az EU elnöke.

„A magyarok egyértelműen és szándékosan elmosták a határt a kétoldalú és az elnökségi vizit között”

– hangsúlyozták.

Vizsgálják, miként lehetne megállítani a magyar kormányt

Az EU Tanács jogi szolgálata álláspontjával megerősítette: a soros elnökségnek csak korlátozott szerepe lehet az EU külképviseletében.

A lap forrása jelezte azt is, hogy a vita végén egyetlen ország képviselője sem javasolta az elnökség megszüntetését vagy lerövidítését, amelyről korábban még hallani lehetett Brüsszelben. A nagyköveti tárgyalás során nem döntöttek konkrét intézkedésekről sem, ugyanakkor egyértelmű üzenetet küldtek a soros elnök magyar kormánynak (!).

„A kormányközi Tanácsnak minden eszközt meg kell vizsgálnia, hogy

miként lehet megállítani a magyar uniós elnökséget.

Mi ezzel a javaslattal fogunk érkezni a házbizottság csütörtöki ülésére, és szeretnénk, ha a parlamenti többség csatlakozna a felhívásunkhoz”

– közölte Valerie Hayer, az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője. A politikus levelet is írt Charles Michelnek, az állam- és kormányfői testület elnökének, amelyben felkéri: tájékoztassa Orbán „békemissziójával” kapcsolatos álláspontjáról a képviselő-testületet a jövő heti plenáris ülésen.

Kapcsolódó:

Dobrev Klára: Orbán világkörüli útja a magyar nemzeti érdekek elleni legsúlyosabb árulás

Rendkívüli bejelentés: Kiderült, mire készül Orbán a török diktátorral (+fotók)

Egészen váratlant húzott Orbán, miután beletenyerelt a nemzetközi méhkasba

Valódi Hírek