Egészen váratlant húzott Orbán, miután beletenyerelt a nemzetközi méhkasba

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének írt levelet.

Orbán Viktor a moszkvai látogatása után levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Ebben részletezte a Vlagyimir Putyinnal folytatott egyeztetést. A Európai Pravda szerint a magyar miniszterelnök az irományban megismételte az orosz propaganda téziseit a békekötés kapcsán.

Mi történt pontosan?

Mint már ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyin előtt hajlongott a múlt héten. Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Kapcsolódó: „Hasznos idióta”, „bohóc” – teljes erőből nekimentek a Putyin előtt hajlongó Orbánnak

Július elején arról írtunk, hogy Ukrajna kilátásba helyezte egy újabb békekonferencia megszervezését és ezúttal már Oroszországgal is készek lennének tárgyalni.

„Ha a következő békekonferencia úgy történik majd meg, ahogy elképzeljük, egy olyan tervről fogunk tárgyalni, amely véget vet a háborúnak, a világ nagy részének támogatásával.

Ha ez a terv elkészül, a konferencián részt kellene vennie az Oroszországi Föderáció képviselőinek is. Hogy ki lesz ez? Meglátjuk. Szerintem nem Putyin lesz, mert nekem úgy tűnik, hogy ő nem hajlandó elhagyni az országot”

– nyilatkozta Volodimir Zelenszkij.

Kapcsolódó: Befutott a váratlan hír: Óriási fordulatot vehet Putyin véres háborúja az ukrán elnök bejelentése után

Ukrajna béketervének része, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Vlagyimir Putyinékkal, ám mindehhez Oroszországnak fel kell adnia az eddig elfoglalt ukrán területeket és vissza kell állítania a határokat.

A Kreml ugyanakkor már többször jelezte, hogy nem ért egyet az ukrán béketervvel. Putyinék akkor lennének hajlandóak asztalhoz ülni, ha Ukrajna átadná több keleti régióját Oroszországnak, továbbá lemondana a NATO-hoz való csatlakozásról. Ez azonban elfogadhatatlan Kijev számára.

Mi áll még Orbán levelében, amelyet az Európai Tanács elnökének címzett?

Mint írta, sem az Európai Tanács, sem az Európai Unió nevében nem terjesztett elő javaslatot. Putyin mellesleg a pénteki beszélgetés kezdetén azt mondta, érti, hogy nem csupán partnerként látogatott a magyar miniszterelnök Moszkvába, hanem mint az EU elnökségének képviselője. A közösség politikusai ugyanakkor leszögezték, hogy Orbán Viktor oroszországi látogatása során nem képviselte az EU-t.

Orbán levele szerint az orosz agresszor hajlandó megfontolni a tűzszünetet,

kész a véleménycserére Kínával és Brazíliával a békejavaslat kapcsán. Utóbbiban azonban nem esik szó Ukrajna területi integritásáról (sérthetetlenségéről – a szerk.), szuverenitásának (önállóságának – a szerk.) helyreállításáról. A kormányfő levelében szokásához híven a tőle már jól megszokott mondatokat puffogtatta, miszerint békére van szükség, a diplomáciai csatornák el vannak zárva, nincs párbeszéd a felek között.

Mint írta, az USA-ban közelegnek a választások, az óceánon túli állam nem tud majd politikai vezető szerepet felmutatni a kérdésben, így Európának kellene kezdeményeznie.

Megjegyezte, a beszélgetés során Putyin nem ejtett szót az orosz veszteségekről, csupán az ukránokéról. Ezért is lepte meg az orosz agresszort, hogy Zelenszkijék elutasították az ideiglenes tűzszünetre tett javaslatot – állította Orbán Viktor.

Kapcsolódó:

Elmebaj: Orbán hosszú cikkben rontott neki a NATO-nak

Valódi Hírek