Izzik a levegő az EU-ban: Kőkeményen megleckéztetik a Putyin-ügynök Orbánt

Orbán Viktor a jelek szerint nem fog mikrofonhoz pattanni az EP-ben.

Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris üléseinek egyikén. Az Euronews értesülései szerint a magyar kormányfő mondandójának nem találtak helyet a napirendben. Pedig a hagyomány szerint a soros elnökséget átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az EP-ben, ismerteti az elnökség terveit, továbbá ilyenkor van lehetőségük a képviselőknek kérdéseket intézni az adott kormányfőhöz.

Mellesleg Ursula von der Leyen sem jött Budapestre így az elnökségnyitó is elmaradt. Az indoklás szerint az időpont-egyeztetés kapcsán merültek fel nehézségek, szeptemberben azonban bepótolhatja a most elmaradt látogatást az Európai Bizottság elnöke.

Mint már ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyinhoz sietett. Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Megjegyezte, Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

Kapcsolódó: „Hasznos idióta”, „bohóc” – teljes erőből nekimentek a Putyin előtt hajlongó Orbánnak

Orbán a török elnökkel egyeztetett

Orbán Viktor kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel a magyar békemisszióról. A találkozón megvitatták az orosz–ukrán háború ügyét. Orbán a magyar „békemisszió” támogatását kérte a török vezetőtől arra tekintettel, hogy a konfliktusban „Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő”.

Kapcsolódó:

Rendkívüli bejelentés: Kiderült, mire készül Orbán a török diktátorral (+fotók)

Molnár Csaba: Orbán egy szájhős, akinek a mellénye nagy, a befolyása meg icipici

Valódi Hírek