Drámai következményei lettek Orbán csütörtöki hisztériájának: Már itt is az EU büntetése Magyarország számára

A soros elnökség kapcsán érkeztek friss hírek, ám kérdéses, hogy ezeknek Orbán Viktor örül, vagy sem.

Nem jön Budapestre Ursula von der Leyen, így az elnökségnyitó is elmarad. Mint ismert, rövidesen hazánk tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját, ám a Szabad Európa úgy tudja, az Európai Bizottság elnöke nem repül a magyar fővárosba. Az indoklás szerint az időpont-egyeztetés kapcsán merültek fel nehézségek, szeptemberben azonban bepótolhatják a látogatást.

Kapcsolódó: Évekre meghatározza az EU sorsát a friss döntés: Orbán dühös lesz

A halasztás tényét a biztosi kollégium június 26-i, szerdai ülésén közölték a bizottság tagjaival – jegyezte meg a hírportál, hozzátéve, hogy az egész jelenség szokatlan. Emlékeztettek, hogy legutóbb az egy évvel ezelőtti spanyol soros elnökség elején volt némi eltérés a szokásos menetrendtől, ám annak oka a mediterrán országban tartott, előrehozott parlamenti választás volt.

Mellesleg a hírek szerint az Európai Parlament sem tudja fogadni Orbánt a július 16-án, kedden kezdődő alakuló ülésén. A terv az volt, hogy a magyar miniszterelnök július 17-én, szerdán mutatja be az elnökségi programot a plenáris ülésen. Az értesülések szerint ezt is őszre halasztják, ám a helyzet még változhat.

Mire készül Orbán a soros elnökség kezdetén?

Július elsejétől hazánk tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját. Bár az Orbán-kormány programjának pontos részleteit egyelőre homály fedi, annyi biztos, hogy az elnökség első napján szentmisét tartanak Európáért.

Kapcsolódó: Orbán megmenti Európát: Szentmisével készül Magyarország EU-elnökségének nyitónapján

Orbán Viktor mellesleg épp Brüsszelben tartózkodik, nyilatkozott a sajtó munkatársainak a kétnapos EU-s csúcs előtt. Közölte, az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciója szerinte pimaszság az európai választókkal szemben. Ők ugyanis többségében a jobboldalra szavaztak, szerettek volna egy jobboldali vezetést – vélekedett a miniszterelnök, aki már régen elhatározta, hogy „elfoglalja” a belga fővárost, ám a terve sehogy sem akar összejönni.

Kapcsolódó:

Irgalmatlan haragra gerjedt Orbán Viktor: Most rúgta fel a brüsszeli asztalt (+fotó)

Valódi Hírek