Ezt már nem titkolhatják el Orbánék: Lehullt a lepel a Szerencsejáték Zrt. mocskos ügyeiről

Elképesztő pénzeső hullik a Szerencsejáték Zrt.-nél Orbánék embereire.

Kiderült, mennyi pénzzel tömte ki a Szerencsejáték Zrt. a fideszes holdudvart

A Szerencsejáték Zrt. több mint 15 milliárd forintos támogatási keretéből mintegy

9,2 milliárd forint vándorolt a Fidesz-közel érdekcsoportokhoz

és kiváltságosokhoz a 2015. február és 2024. május közti időszakban – derült ki a Népszava összesítéséből.

Vagyis – hívták fel a figyelmet – a Szerencsejáték Zrt. által szétosztott pénzek 61 százaléka került olyan személyekhez, szervezeti-, egyesületi elnökökhöz, akik nyíltan a Fideszt támogatják, netán valamelyik rokonuk, ismerősük a kormánypárt színeiben politizál. Kaptak még pénzt olyan szervezetek, egyesületek is, amelyek üzenetei, „kutatásai” gyanúsan egybevágnak a kormány éppen aktuális „üzeneteivel” érdekeivel.

Az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. leányvállalata, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. rendszeresen közzéteszi azon szervezetek és személyek listáját, akik különböző formákban – adományként vagy szponzorálási szerződések révén – jelentős anyagi támogatásban részesülnek. A „kedvezményezetteknek” közzé kell tenniük a Szerencsejáték Zrt. logóját vagy nevét a különféle megjelenéseken. Az utóbbi években több esetben is felmerült a gyanú, hogy

a támogatásokat politikai kötődések mentén szórják szét.

Kapcsolódó: Kínos dolgok derültek ki Novák Katalinékról: Már az államfő is lecsapott a közpénzekre

Kik kapták meg a pénzeket?

A Deutsch Tamás testvérének, Deutsch Péternek tulajdonában lévő Élményliget Kft. és a Sport&Event Sportügynökség Kft. összesen 175 millió forint támogatásban részesült. Érdekes összefüggés, hogy Deutsch Péter cége az első támogatást rögtön azután kapta meg, hogy kisebbségi tulajdonosként belépett a cégbe.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter családja is jelentős támogatásban részesült: a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. (később TRP Hungary Kft.) 181 millió forintot kapott.

A legnagyobb kedvezményezett azonban a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, amely a teljes támogatási összeg 16 százalékát, közel 2,5 milliárd forintot kapott. Az alapítvány kuratóriumában több olyan személy is helyet foglal, akik korábban a Magyar Turisztikai Ügynökségnél dolgoztak.

Kapcsolódó: Hatalmas meglepetés: Orbán Ráhel cimborája fontos feladatot kapott az egyik állami cégnél

A kultúra és a sport területein is bőkezűen osztogattak

A zenészek és előadóművészek között is több Fidesz-közeli személyt találtak.

Havasi Balázs „zongoravirtuóz” cége, a Symphonic Concert Management Kft., 807 millió forintot kapott, míg a kormánypárthoz közeli Rózsa István producer két cégen keresztül összesen 500 millió forinthoz jutott.

A sporttámogatások között kiemelkedő a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és az alá tartozó cégek 431 millió forintos támogatása, amelyek leginkább a Fidesz pártigazgatójához, Kubatov Gáborhoz csordogáltak.

Kapcsolódó: Elképesztő összeget kapott a Fradi az elmúlt években a cégtől, amelybe Kubatov keményen beleszállt

Jutottak még pénzek a kormányközeli „civilekhez” és médiaszereplőkhöz is

A zenészeken kívül a kormányzat üzeneteit támogató „civil szervezetek” és médiaszereplők is részesültek a támogatásokból. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) 180 millió forintot, míg a Kommentár Alapítvány 185 millió forintot kapott. Utóbbi képviselői között olyan személyek találhatók, akik korábban a Miniszterelnökségen dolgoztak vagy egyéb módokon kötődnek a kormányhoz.

Bár a Szerencsejáték Zrt. támogatási rendszerét szigorú szempontok alapján működteti, alapos a gyanú, hogy a támogatások elosztása nem kimondottan átlátható. Például Bayer Zsolt fideszes publicista cége, az 1100ÉV Kft. 40 millió forintos támogatást kapott. Ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba államtitkár azzal védekezett, hogy a támogatások világos szabályok szerint zajlanak, és – fogalmazott –

„értékteremtő kezdeményezéseket szolgálnak”.

Kapcsolódó:

Beindult a pénzeső: Tóth Gabiék, Pataky Attila és Szijjártó Péter testvére is milliókat kaszált a Szerencsejáték Zrt. támogatásaiból

Kiderült: Hatalmas összegeket vágtak zsebre Orbán cimborái az állami lottócég millióiból

Kijött a lista, kiket támogatott szeptemberben a Szerencsejáték Zrt. — Nem akárki kapott több millió forintnyi ingyenpénzt

Tóth Gabinak és még sok másnak is jutott az állami lottócég potya egymilliárdjából

Valódi Hírek