Kiszivárgott a kínos hír: Legfontosabb szövetségese vágta be az ajtót Orbán előtt

Orbán Viktor végleg magára marad az EU-ban.

Orbán Viktor a legfontosabb EU-s szövetségesétől kapott kosarat

Nemet mondott Orbán Viktor csatlakozási kérelmére Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az Európai Konzervatívok és Reformisták nevű szélsőjobboldali európai pártcsalád vezetője – értesült a Corriere della Sera nevű olasz politikai napilap. Ez azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz továbbra is hátország nélkül maradhat az Európai Néppártból való kilépése után.

Az értesülések szerint az ECR vezetője azzal érvelt, hogy Orbánék csatlakozásával többet veszítene a pártcsalád, mint amennyit nyerne. Erre jó oka volt: a Fidesz csatlakozásának megpendítése után több tagpárt jelezte távozási szándékát az Orbán-kormány Putyin-párti politikájára hivatkozva.

Zajlik a helyezkedés az Európai Parlament új ciklusa előtt

Az ECR-nél még egy fokkal szélsőségesebb Identitás és Demokrácia pártcsalád egyesülést fontolgat az előbbi pártcsaláddal. Utóbbit Marine Le Pen francia neofasiszta politikus vezeti. A két pártcsalád egyelőre nem tudott megegyezni az egyesülésről.

Nemrég adtunk hírt róla, hogy a KDNP is bejelentette a kilépését az Európai Néppártból. Ez évekkel a Fidesz távozása után történt. A Fidesz fantompártjának távozását főleg Magyar Péter Tisza-pártjának EPP-be felvételével indokolták.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek