Váratlan fordulat: Nagy bajba került Orbán az EU-ban, a lengyelek is kikosarazták a magyar kormányfőt

Rossz híreket kapott Orbán Viktor. Füstbe mehet a kormányfő legújabb nagy terve IS.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI) arról, hogy

Mateusz Morawiecki pártja marad a mostani európai parlamenti frakciójukban

– írta az Euractiv a lengyel PAP hírügynökség beszámolója alapján.

Mi (volt) Orbán Viktor nagy terve?

Megírtuk, hogy az utóbbi napokban felröppent a hír, miszerint a Fidesz, a cseh ANO és a szlovák Smer mellett a lengyel Jog és Igazságosság is csatlakozhat egy új közép-európai képviselőcsoporthoz az Európai Parlamentben.

Elsőként a Népszava számolt be arról, hogy Orbán Viktor a cseh Andrej Babis és a szlovák Robert Fico pártjával folytat tárgyalásokat egy európai parlamenti frakció megalakításáról. Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a Politico kérdésére beszélt részletesen a lengyelek lehetséges csatlakozásáról.

Csúnyán elszámította magát a magyar kormányfő

Megjegyezzük, az új EP-frakcióra vonatkozó terv azok után született meg, hogy Orbán csatlakozási kérelmét a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette ECR elutasította, valamint számos további jelzés érkezett arról, hogy nem akarnak közösséget vállalni az EP-ben a mára teljesen szalonképtelenné vált magyar miniszterelnökkel.

Morawiecki korábban azt mondta: gondolkodnak rajta, hogy kilépnek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjából, és csatlakoznak Orbán Viktor új EP-frakció létrehozására irányuló kezdeményezéséhez.

Iszonyodnak a Fidesztől az EP-ben

Mint már ismert, nemet mondott Orbán csatlakozási kérelmére Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az ECR nevű szélsőjobboldali európai pártcsalád vezetője. Így pedig bekövetkezett az, amire Orbánék egyáltalán nem számítottak: a magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz továbbra is hátország nélkül maradhat az Európai Néppártból való kilépése után.

A jobboldali finn párt (a Finnek Pártja) EP-képviselője, Sebastian Tynkkynen örömhírként tálalta, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformeristák pártcsaládjához.

Kapcsolódó:

Most érkezett: Eltakarítanák Orbánt az EU-ból, kártyavárként dőlhet össze a kormányfő terve

Irgalmatlan haragra gerjedt Orbán Viktor: Most rúgta fel a brüsszeli asztalt (+fotó)

Próbálták eltitkolni, de végül kibukott: Orbán falrengető tervvel készül, hogy elkerülje a katasztrófát

Valódi Hírek