Vége a várakozásnak: Megvan az Orbánék által kipenderített L. Simon László utódja

Zsigmond Gábor lett a befutó, ő került a múzeum élére.

Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot – közölte az intézmény az MTI-vel hétfőn.

Az új főigazgató személyét Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum közleményében.

„Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön”

– fogalmazott az új főigazgató.

Kicsoda Zsigmond Gábor, a múzeum új vezetője?

Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a múzeumi ágazatban. Múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, elnökeként is tevékenykedik.

Korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgiavillamos-közlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai megújításában, illetve mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve – közölték.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsementtel, kiállításszervezéssel és Magyarország modern kori fejlődésével foglalkozik – részletezték.

Az elmúlt években az új Közlekedési Múzeum nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásában szakmai vezetőként vett részt. Emellett a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megőrzéséről szóló kormányhatározat végrehajtásának projektvezetőjeként nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi hazahozatala és restaurálási munkáinak megkezdése.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyetteseként közvetlen irányítása alá tartoztak a muzeológiai, digitalizálási, kiállításszervezési, restaurátori, műtárgynyilvántartási szakterületek, valamint a nemzetközi ügyek.

Zsigmond Gábor szerint a Magyar Nemzeti Múzeumnak erősebb, a Kárpát-medencében és a közép-európai régióban aktívabb intézménnyé kell válnia. Olyanná, amely képes támogatni a magyar múzeumügyet, egyben pedig otthonává válhat mindazoknak, akik az intézmény több mint 220 éve töretlen céljaiért tenni kívánnak.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kiemelt feladatának tartja a széles körű együttműködések megteremtését a hazai és nemzetközi múzeumi világban, az egyetemekkel, a tudományos élet szereplőivel, a társadalmi szervezetekkel, az intézmény támogatóival, a sajtóval és mindenekelőtt a látogatókkal.

Mi történt az intézményben?

Tavaly novemberben Csák János, a nemrég lemondott kultúráért és innovációért felelős miniszter kirúgta L. Simon Lászlót. A Magyar Nemzeti Múzeum immár volt főigazgatójának azért kellett távoznia, mert az intézmény nem teljesítette maradéktalanul az Orbán-kormány utasítását, amely alapján elvárták, hogy – a mindössze egyetlen LMBTQ-témájú fotót tartalmazó – kiállításukról tiltsák ki a kiskorúakat.

L. Simon László rövidesen közölte, hogy tudomásul vette a döntést, bár elfogadni nem tudja azt. Kirúgása hatalmas felháborodást keltett. A parlamentben aznap keményen bírálták Dúró Dóra szélsőjobboldali politikust, akinek a bejelentése nyomán Csák a kiskorúak kitiltása mellett döntött.

Kapcsolódó: Mi történt L. Simon Lászlóval? Megtörte a hetek óta tartó csendet

Először Demeter Szilárd ült a székébe

Február végén derült ki, hogy Demeter Szilárd nyerte el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára kiírt pályázatot. Ám úgy tűnik, Demeter csak pár hónapra kapta meg az állást.

Kapcsolódó: Óriási csavar: Máris megvan a lehetséges utódja a Nemzeti Múzeum élére frissen kinevezett Demeter Szilárdnak

Tiborcz István szerzőtársa lett az utód

Már februárban is arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnöki vő szerzőtársa lesz a befutó- Tiborcz és Zsigmond közösen több könyvet is írt, már legutóbb például a Hotel Gellértről.

Kapcsolódó:

Kiderült, kinek készítették elő a terepet L. Simon László kirúgása után a Nemzeti Múzeumban

Valódi Hírek