Mi történt L. Simon Lászlóval? Megtörte a hetek óta tartó csendet

Nem unatkozik L. Simon László.

Megírtuk, hogy tavaly novemberben Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kirúgta L. Simon Lászlót. A Magyar Nemzeti Múzeum immár volt főigazgatójának azért kellett távoznia, mert az intézmény nem teljesítette maradéktalanul az Orbán-kormány utasítását, amely alapján elvárták, hogy – a mindössze egyetlen LMBTQ-témájú fotót tartalmazó – kiállításukról tiltsák ki a kiskorúakat.

L. Simon László rövidesen közölte, hogy tudomásul vette a döntést, bár elfogadni nem tudja azt. Kirúgása hatalmas felháborodást keltett, a parlamentben aznap keményen bírálták Dúró Dóra szélsőjobboldali politikust, akinek a bejelentése nyomán Csák a kiskorúak kitiltása mellett döntött.

A menesztésének körülményeiről azóta sem beszélt az illetékes miniszterrel.

Elárulta, hogy nem kereste az alkalmat, sőt, nem is tudna miről beszélni a szaktárca vezetőjével. Az is kiderült, hogy nem indított munkaügyi pert.

Megszólalt L. Simon László

L. Simon az atv.hu pénteki adásában elmondta, hogy reméli, az utódja majd folytatja a munkáját, többek között a következő felújítások tervei is elkészültek, illetve a kiállítási programot is tovább lehet vinni.

A lehetséges utódjával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy elég hosszú a névsor, és többen is megkeresték őt, hogy mi a véleménye.

“A pletykákból azt hallottam, hogy legalább négy embert én jelöltem vagy én támogatok, ami elég vicces”

– mondta el.

A volt főigazgató, aki már csak a partvonalról szemléli az eseményeket, elsősorban irodalmárnak tekinti magát. Mióta több ideje van, befejezett néhány esszét, és idén egy kötetet is elkészíthet, májusban pedig angolul jelenik meg könyve korábbi írásaiból.

Kiderült az is, hogy hetente egyeztet Demeter Szilárddal,

akin azt látja, hogy higgadtabban szemléli a kulturális életet, és a megszólalásai is sokkal visszafogottabbak.

Valódi Hírek