Óriási csavar: Máris megvan a lehetséges utódja a Nemzeti Múzeum élére frissen kinevezett Demeter Szilárdnak

Demeter Szilárd a jelek szerint rövid ideig lesz az intézmény vezetője.

Február végén derült ki, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nyerte el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára kiírt pályázatot. Ám úgy tűnik, Demeter csak pár hónapra kapta meg az állást.

2024. július 1-jével ugyanis felállhat a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amelynek a vezetője az index.hu értesülései szerint Demeter lesz. Tehát alig négy hónapja lesz arra, hogy megvalósítsa a Nemzeti Múzeummal kapcsolatos elképzeléseit. Annyi idő viszont egyetlen kiállítás megszervezésére is kevés.

Intézményi integráció

Megírtuk, hogy Demeter személyének a Nemzeti Múzeum élén komoly üzenete van. Nemrég ugyanis meglebegtették, hogy „intézményi integrációra” készülnek, azaz több intézményt vonnának össze. L. Simon László, a múzeum volt főigazgatója ennek kapcsán írta, hogy

„ha jól értettem, az egyik ismert pályázó személye azért jött szóba, mert

ő lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására”.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy az eddiginél is nagyobb összevonást terveznek. A Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központhoz ugyanis hat intézmény fog tartozni:

  • a Magyar Nemzeti Múzeum,
  • az Országos Széchenyi Könyvtár,
  • a Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • a Természettudományi Múzeum,
  • az Iparművészeti Múzeum,
  • valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Ennek vezetője lesz az integráció ötletgazdája, Demeter Szilárd.

A központ minisztériumi hatásköröket vehet át. Létjogosultságát Demeter a február végén az index.hu-nak adott interjújában így indokolta:

„A múzeumok és könyvtárak a nemzeti kulturális identitás őrhelyei, stratégiai pontjai. Ezek tudásközpontok, nem poros tárgyakat, hanem tudást őrzünk és tudást adunk át (…). A magyar nemzeti kulturális identitásnak kiemelten fontos helye a közgyűjteményi rendszer.

(…) az az előfeltevésem, hogy ezeknek az intézményeknek a koordinált szövetségi együttműködése – tehát nem a teljes integrációja, hanem az együtt haladása – többet fog eredményezni, mint az intézmények matematikai összege”.

Az utód Tiborcz István szerzőtársa

Demetert Zsigmond Gábor válthatja a Nemzeti Múzeum élén. Zsigmond is pályázott a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A neve nem ismeretlen, hiszen

eddig három könyvet írt közösen Tiborcz Istvánnal,

Orbán Viktor vejével, legutóbb a Hotel Gellértről.

Zsigmond történész, kulturális turisztikai szakközgazdász, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jelenlegi főigazgató-helyettese. A Nemzeti Múzeum pályázatán őt tartották a legesélyesebbnek.

Valódi Hírek