Hirtelen megszólalt a kegyelmi botrányban vastagon érintett Balog Zoltán (+videó)

Interjút adott Balog Zoltán a kegyelmi botrány kapcsán.

Hosszú hallgatás után megszólalt a kegyelmi botrányban vastagon érintett Balog Zoltán. Legutóbb június 2-án írtunk róla, akkor az a hír érkezett, hogy Ózd város képviselő-testülete visszavonta a református püspök díszpolgári címét.

Emlékezetes, az év elején Balog Zoltánt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában órákon át tartó meghallgatáson kérdezték a kegyelmi botránnyal kapcsolatban. Az országot mélyen megrázó ügy hatására Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette távozását a közéletből. Megjegyezzük, ezt nem maguktól tették, sokkal inkább utasításra cselekedtek, miután kiderült, a kegyelmi botrány kezelhetetlenné vált a Fidesz számára.

Balog Zoltán lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, ugyanakkor a püspöki posztot megtartotta.

Kapcsolódó: Vége a várakozásnak: Elfoglalták a ped0filbotrányban vastagon érintett Balog Zoltán székét

Megszólalt Balog Zoltán a kegyelmi ügy kapcsán

Mint részletezte, Kónya Endre – a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, aki kegyelmet kapott – felesége kereste fel őt, hogy segítsen célba juttatni a kegyelmi kérvényt. Az érintettel saját (Balog) hivatalában találkozott. Ahogy arra az interjút készítő 777 munkatársa is rámutatott, Kónya ebben az időszakban házi őrizetben kellett, hogy legyen.

Saját bevallása szerint ő maga kereste fel Novák Katalin immár exállamfőt a kegyelmi kérvénnyel. Megjegyezte,

„nagyon aránytalannak éreztem és tartottam ezt a büntetést, és egyébként ebben nagyon sokan megerősítettek, jogi véleményeket is kikértem ebben az ügyben”.

Az, hogy Kónya egy jószándékú ember, hogy ő egy csapdába került az ügyben, hogy ő nem akart elkövetni bűncselekményt

„és úgy nem is követte el, ahogyan ő azt nekem elmondta, és egyébként azokból az iratokból láttam, amiket a bíróság valami miatt nem vett figyelembe, engem arra vezetett, hogy ennek az embernek segíteni kell”

– fogalmazott.

Arról, hogy Kónya megpróbált egy tanút befolyásolni, úgy nyilatkozott: az érintett küzdött az igazáért.

Rossz döntést hozott

Mint mondta, rossz döntést hozott és így rossz javaslatot tett, de valójában egy évig nem történt semmi, hiszen akkor talált rá valaki az aktára. Nem túlzó kijelenteni hogy ő maga járta ki a kegyelmet Kónyának – mondta.

Hozzátette, lelki teherként cipeli a döntése súlyát, ugyanakkor kárt senkinek sem akart okozni. Szerinte egyébként sem származott az ügyből senkinek hátránya, amíg az nem került nyilvánosságra.

Kapcsolódó: Még nagyobb balhé tört ki a ped0filbotrányból: Megszólalt a bűnöző legismertebb áldozata

Részletezése szerint egyszer beszélt az érintettel, nem tarja a kapcsolatot vele. Úgy gondolja, a kegyelem nem érinti a borzalmakat elszenvedő gyermekeket, „hiszen túl voltunk a történeten (?), megszülettek az ítéletek”.

Novák Katalinnak ugyan felajánlotta a segítségét, ám a volt köztársasági elnök azzal nem élt. Saját posztjai kapcsán közölte, hogy a lelkészi elnökség a közélet terén zajlik, amíg a püspöki szerepkör egyházi – így próbálta indokolni, hogy nem vonult vissza a botrány kirobbanása után.

Arról is szót ejtett az interjú során, hogy „brutális, alapvetően pártoldalról induló nyomás érkezett” arra irányulóan, hogy vonuljon vissza és mondjon le.

(777/YouTube/Nyugati Fény)

Valódi Hírek