Szorul a hurok: Megkapta a kegyelemdöfést a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltán

Megfosztották a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltánt a „díszpolgári címtől”.

Ózd város képviselő-testülete visszavonta Balog Zoltán református püspök díszpolgári címét – derült ki a város hivatalos honlapján közzétett beszámolóból, amelyet a 24.hu vett észre. A döntést a városháza nagy tanácstermében, zárt ajtók mögött hozták meg.

Döntöttek a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltánról

A Novák Katalin és Varga Judit lemondásához is vezető kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltán 2014-ben kapta meg a díszpolgári címet, azonban akkor politikusként nem vette át a kitüntetést. Püspökként ugyanakkor 2023-ban már igényt tartott rá, és elfogadta azt. Balog Zoltán ügyében most váratlan fordulat történt, ugyanis

a város önkormányzata úgy döntött, hogy visszavonja tőle a „díszpolgári címet”.

A döntés hátterében egyértelműen a Balog Zoltánhoz is köthető kegyelmi botrány áll

„A kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt a Balog Zoltánnak korábban odaítélt díszpolgári címet Ózd Város Önkormányzata

a mai napon teljes egyetértésben visszavonta”

– közölte a város polgármestere, Janiczak Dávid.

Emlékezetes, az év elején Balog Zoltánt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában órákon át tartó meghallgatáson kérdezték a kegyelmi botránnyal kapcsolatban. Az országot mélyen megrázó botrány hatására Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette távozását a közéletből – megjegyezzük, ezt nem maguktól tették, sokkal inkább utasításra cselekedtek, miután már kiderült: a kegyelmi botrány kezelhetetlenné vált a Fidesz számára.

Mint ismert, Balog Zoltán lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, ugyanakkor

a püspöki posztot megtartotta.

Továbbra sincs lezárva a kegyelmi ügy

A botrány és annak utóhatásai komoly nyomást gyakoroltak Balogra, de a református egyházra is. A színfalak mögött jelentős kármentési munkálatok zajlottak, hogy megpróbálják minimalizálni a botrány hatásait. Balog Zoltán díszpolgári címének visszavonása újabb fejezetet nyitott a kegyelmi botrány utóéletében, amely vélhetően még hosszú ideig fog beszédtémát szolgáltatni a közvélemény számára.

Kapcsolódó:

Lemondott a református püspök, aki a kegyelemi botrány kirobbanása után Balog Zoltán távozását követelte

Most fog igazán felforrni a levegő Balog Zoltán körül: Falrengető hír futott be a püspökről

Vége a várakozásnak: Elfoglalták a ped0filbotrányban vastagon érintett Balog Zoltán székét

Valódi Hírek