Itt vannak a sokkoló számok Orbánék szerepléséről: Nem reklámozzák majd ezt a zuhanást

A Fidesz támogatottsága minden településtípusban bezuhant az 5 évvel ezelőtti eredményekhez képest.

A vasárnapi önkormányzati és EP-választások meglepő fordulatokat hoztak Magyarországon. Orbán Viktor valószínűleg most is háborús, uszító propagandája eredményében gyönyörködik, miközben siratja Győrt, ahol a fideszes Dézsi Csaba Andrásnak és az 0rgiázós Borkai Zsoltnak sikerült kioltaniuk egymást.

Az európai parlamenti választásokon ugyan győzött a kormányzó párt, Brüsszel bevétele nem jött össze nekik. Az EU és a NATO tagállamainak elegük van a magyar miniszterelnökből, elégedetlenségüknek pedig már többször hangot is adtak.

Kapcsolódó: Hatalmas gáz van: Kizárhatják Magyarországot a nagy nemzetközi csapatból

Ennek ellenére a kormányfő büszkén ecsetelte az eredményeket egyik friss interjújában.

„Mindig, minden versenyen nem lehet világcsúcsot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal is. Ezen a versenyen mi azt állítottunk fel, mert Európában senki – leszámítva persze a szokásos máltai munkáspárti kiemelkedő eredményt – nem kapott megközelítőleg sem olyan támogatást, mint mi

Ma a kontinensen bármelyik párt, amelyik indult ezen a választáson, szívesen cserélne velünk.

Miért lennék elégedetlen?”

– dicsekedett a jobbközép Európai Néppártban (EPP) is közutálatnak örvendő Orbán az Indexnek.

Kapcsolódó: Most ez komoly? Orbán örömtáncot lejt a rekordgyenge EP-választási eredménye után

Mi történt pontosan vasárnap? Milyen szinten volt vasárnap a Fidesz támogatottsága vármegyénként?

Győrben és Debrecenben a 12 százalékpontot is meghaladta a kormányzó párt visszaesése az EP-választás kapcsán. Nem történt ez másképp a kisebb településeken. A Telex friss cikke szerint

minden településtípusban visszaszorult a Fidesz 2019-hez képest.

Mint írták, a fővárosban az 5 évvel korábbi 41,2 százalékos támogatottsághoz mérten most csak 33,1 százalékot tudott produkálni Fidesz–KDNP. A megyei jogú városokban 9,3 százalékpontos volt a visszaesés, csakúgy, mint a 20 ezer vagy annál több főt számláló településeken.

Még az 1000 vagy annál kisebb lélekszámú falvakban is 6,6 százalékpontos zuhanást mértek 2019-hez képest.

A számok szerint Győr-Moson-Sopronban és Csongrád-Csanádban például nem örvend nagy népszerűségnek a kormányzó párt, de Bács-Kiskunban és Pest vármegyében is látványos volt a visszaesés.

Nem csoda, hiszen az elmúlt egy évből egy kegyelmi botrányba belebukott államfővel és volt igazságügyi miniszterrel/Fidesz ex-listavezetővel dicsekedhet a Fidesz, nem beszélve a posztjairól sorban lemondó Balog Zoltán püspökről és a földmaffiás ügybe keveredett, frissen megválasztott Sulyok Tamás köztársasági elnökről.

Mindemellett bizonyára a hazai egészségügy, oktatás színvonala, a bérek és nyugdíjak mértéke, az egekbe szökő infláció és a sorra épülő akkumulátorgyárak sem kápráztatják el a magyarokat.

A jelek szerint Orbán Viktorék kampánya elég volt arra, hogy 11 mandátumot szerezzenek az Európai Parlamentben, ám

a magyarok jelentős részét nem sikerült meggyőzni arról, hogy Brüsszel a „rossz fiú”.

Valódi Hírek