Itt a vége: Kemény üzenetet kapott a „Békemeneten” rikácsoló Orbán Viktor

Ezt nem teszi zsebre a kormányfő.

Vasárnap befutott a váratlan pofon Orbánnak

Manfred Weber, a jövő heti EP-választáson várhatóan ismét a legtöbb mandátumot szerző pártcsalád, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke értésre adta:

soha nem lesz együttműködés egy jövőbeni Európai Bizottságban a Fidesszel.

A német Keresztényszociális Unió politikusa a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitugnak adott interjújában kijelentette:

„Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS), amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot”.

Felveszik a kesztyűt Orbánék miatt, figyelmeztették a miniszterelnököt

Majd a politikus egészen kritikus hangvételt megütve hozzátette: az EPP

az élvonalban harcol azon erők ellen, amelyek „el akarják pusztítani Európát”.

Manfred Weber ezzel arra utalt, hogy amikor 2022-ben megválasztották az EPP elnökének, világosan meghatározta: csak olyan pártokkal működnek együtt, amelyek Európa-pártiak, támogatják Ukrajnát és tiszteletben tartják a jogállamiságot. Mint köztudott, Orbán Viktorékra egyik sem igaz.

„A demokratikus diskurzusban normális, ha valaki más véleményen van, de mélyen meg vagyok győződve arról, hogy a globális kérdésekben csak akkor fogunk szerepet játszani, ha egy hangon szólalunk meg. Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciócsomagoknál blokkolta az uniós államok túlnyomó többségének akaratát, nagy bosszúságot váltott ki Európa-szerte.

Orbán Viktor a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t”

– közölte Weber, kiemelve: többé nem szabad hagyni, hogy azok az országok diktálják a tempót, amelyek blokkolják az egységes uniós döntéshozatalt.

Orbán Viktor kínossá vált a nemzetközi politikában

Az EPP elnöke egyúttal nem zárta ki az együttműködést az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) populista frakciójában helyet foglaló demokratikus pártokkal, Giorgia Meloni Olasz Testvérek tömörülésével, illetve a cseh kormányfő, Petr Fiala által vezetett Polgári Demokrata Párttal (ODS).

Kitért rá, hogy az EP-ben bevett gyakorlat a demokratikus erők közötti együttműködés. Erre példaként az európai migrációs paktumról szóló szavazást említette.

„Mindketten tudták, hogy milyen következményei lettek volna a paktummal szembeni nem szavazatnak. Melonit olyan politikusnak értékelem, aki el akar érni valamit Európában, aki támogatja a konszenzust”

– jegyezte meg Orbán remélt szövetségeséről, aki mára szintén hátat fordított a teljesen szalonképtelenné vált magyar miniszterelnöknek.

Weber jelezte, „Brüsszel is ébredezik”, valamint hangsúlyozta, hogy újból versenyképessé kell tenni Európát.

(faz.net / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek