Hatalmas gáz van: Kizárhatják Magyarországot a nagy nemzetközi csapatból

A Bukaresti Kilencek (B9) súlyos döntést fontolgatnak Orbán Viktor vétói miatt.

A kelet-európai NATO– és EU-tagállamok Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának diplomatái között felmerült, hogy Magyarországot kizárják a földrajzi védelmi szövetség jövőbeli találkozóiról. Minderről a Financial Times értesült a tárgyalásokat igen jól ismerő személyektől.

A 2015-ben alapított csoport tagja

  • Bulgária,
  • Csehország,
  • Észtország,
  • Magyarország,
  • Lettország,
  • Litvánia,
  • Lengyelország,
  • Románia
  • és Szlovákia.

A tagországok vezetői, külügyminiszterei, védelmi miniszterei gyakran összeülnek, hogy a biztonságpolitikáról vagy például a határvédelemről egyeztessenek. A legutóbbi találkozón Orbán Viktorék vétóval éltek, a vita tárgya a magyar miniszterelnök cimborája, Vlagyimir Putyin által megtámadott Ukrajna megsegítése, a támogatás növelése.

Kapcsolódó: Gigantikus balhé érik: Elkotyogták, mire készül a Putyinnal cimboráló Orbán Viktor

Orbán vétója bizonyára senkit sem lepett meg annyira, mint a tagországok jelenlegi terve. A jelek szerint most telt be a pohár a magyar kormányfő „magánakcióival” – ahogy korábban fogalmaztak a közösség politikusai –, egy jó hosszú „kávézásra” küldenék Orbánt.

A Bukaresti Kilencek kedden Rigában találkoznak, a várakozások szerint Magyarország ismét blokkolni fog, az újabb vétó pedig csak még komolyabbá teszi a tagországok szándékát, hogy kizárják Budapestet. A lap forrása szerint minden bizonnyal utoljára ül össze „ebben a formában” a csoport.

Lesújtanának Orbánra az EU tagállamai

Úgy tűnik, a szomszédban is betelt a pohár Orbán Viktorral szemben. A hírek szerint Ausztria támogatja Belgium felhívását, azaz hogy folytatódjon a 7-es cikkely szerinti bizalmatlansági eljárás Magyarország ellen.

Kapcsolódó: Most fog igazán felforrni a levegő: Bekeményít Ausztria Orbán ellen, érik a gigászi csapás

Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő nyugat-európai állam aggódik a közelgő magyar soros elnökség miatt, így rendkívüli lépéseket sürget a közösségnél. Belgium arra kérte az EU tagországait, fontolják meg, hogy folytatódjon a hazánk szavazati jogának elvételére irányuló eljárás.

„Olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, sajnos néhány államban – különösen egy államban – megfigyelhető az egyre intenzívebb tranzakciós, blokkoló és vétóköteles hozzáállás”

– fogalmazott a minap Hadja Lahbib belga külügyminiszter.

Váratlan maflást kapott Orbán

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke értésre adta, soha nem lesz együttműködés egy jövőbeni Európai Bizottságban a Fidesszel. A német Keresztényszociális Unió politikusa egyik friss interjújában kijelentette:

„Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS), amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot”.

(Privátbankár/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Robbant a bomba: Aláírásgyűjtés indult Orbán Viktor kizárásáért az EU-ban

Szijjártó Péter tagadta, hogy az oroszok embere, majd keresztbe tett az EU-nak

Valódi Hírek