Mi történt? Halaszthatatlan bejelentenivalója akadt a Mol-nak még a hétvége előtt

A Mol a Vecsés térségében felfedezett kőolajmező kapcsán adott ki közleményt.

Ismét olajat talált a Mol a közép-magyarországi Vecsésen – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A társaság tájékoztatott, hogy újabb kutatófúrást végeztek Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres mélységet ért el. A Vecsés-1 elnevezésű kút próbatermeltetése május 19-én kezdődött meg. A találat eredményeként a kút napi 1300 hordó próbatermeléssel indult, ami körülbelül 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését. Az olajat közvetlenül a Mol százhalombattai finomítójába szállítják feldolgozásra – részletezték.

Mint írták, a várakozások szerint Vecsés-1 termelése a közeljövőben nőni fog. Az eddigi 2 sikeres fúrás után

a Mol hamarosan megkezdi egy harmadik kút fúrását is a vecsési olajmezőn.

Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az új kőolajmező 1,5 évvel ezelőtti felfedezése bizonyította, nagy lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. A 2 vecsési kút együtt már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét adja. A vecsési mező nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az érett kőolajmezőik természetes termeléscsökkenését ellensúlyozni tudják – tette hozzá.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy miközben új, innovatív technológiákkal, köztük egy lítium-kutatási projekttel támogatják a zöld energiaátmenet sikerét, hagyományos üzleti tevékenységeikkel tovább erősítik az ellátásbiztonságot. Minden, Magyarországon kitermelt hordó kőolaj hozzájárul az importfüggőség csökkentéséhez, így a Mol szándéka továbbra is az, hogy maximálisan kiaknázza a magyarországi szénhidrogén-kutatásban rejlő lehetőségeket – közölte.

A vecsési Dallasról

A társaság még 2022 júliusában kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

Kapcsolódó: Szenzáció: Vecsésen olyan ritka dolgot találtak, amire senki nem számított

Ugyanebben az évben, decemberben érkezett a hír, hogy 5 millió forintnyi felügyeleti bírságot szabott ki a MOL Nyrt-re az Magyar Nemzeti Bank a vecsési kőolajmező feltárása miatt.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

A hazai üzemanyagárakról

Mint ismert, a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, ám Orbán Viktor decemberben elárulta, hogy az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Április végén Orbánék felszólították az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. A kabinet két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően ismét megnézték az árak alakulását – részletezte Nagy Márton, aki „kemény eszközöket” lengetett be, amennyiben a kereskedők nem engedelmeskednek az ukáznak. A töltőállomások a jelek szerint meghajoltak Orbán Viktorék akarata előtt, ám az intézkedés következtében veszélybe kerültek a kisebb benzinkutak.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Nagy Mártonék zsarolására engedett a Mol: Súlyos következményei lesznek a döntésnek

Valódi Hírek