Megáll az ész: Az egekben Lázár János kedvenc kastélyának felújítási költségei

A Tisza-kastély felújítása körül Lázár János tüsténkedik.

A Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, a költségek viszont egyre magasabbak. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt meghívásos közbeszerzései egyre gyanúsabbak – írta meg a magyarnarancs.hu.

A Tisza-kastély felújítását Lázár szorgalmazta

Egy bejelentés alapján szabálytalan a geszti Tisza-kastély 2020-ban indult rekonstrukciójának közbeszerzési eljárása. A bejelentő többek között arra hivatkozik, hogy

tilos egy közbeszerzést csak azért részekre bontani, hogy bizonyos szabályok megkerülhetők legyenek.

2020-ban az azóta megszűnt Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BSMK) Zrt. volt a közbeszerzés ajánlatkérője. Akkor megfogalmazták, hogy a kivitelezési munkák, beleértve a tartószerkezeti, épületgépészeti és -villamossági, környezetépítési feladatokat, egységes beruházást képeznek.

A rekonstrukció a kastély ­épületének felújítása mellett a kastélypark, az utak és a parkolók rendbetételére is ki kell, hogy terjedjen.

2024-ben azonban nem egy, hanem hét (!) közbeszerzési eljárást indítottak.

Részekre szedték, hogy megkerüljék a szabályt

A hét közbeszerzési eljárás egybeszámolt becsült értéke messze meghaladja a nettó 300 millió forintos értékhatárt. Mivel azonban hét részre bontották az eljárást, minden esetben 300 millió alatt marad. Ez azért lényeges, mert

300 milliós értékhatár alatt lehet meghívásos is a pályázat,

afölött azonban csak nyílt lehet az eljárás, amelyre bárki jelentkezhet.

A kastély felújítása egyre csúszik, a munkák becsült értéke közben a kétszeresére nőtt. A munkákat sokáig Lázár János felügyelte kormánybiztosként.

Újabb közbeszerzéseket írtak ki

BSMK Zrt. jogutóda, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. újabb feladatok elvégzésére in­dított közbeszerzési eljárásokat 2024 elején. A 2024-re tervezett építési munkák értéke összességében meghaladja a nettó 1,1 milliárd forintot.

Valódi Hírek